Відставка можлива - в Кремлі нарешті розкрили реальні плани Лукашенко
Категорія
Політика
Дата публікації

Відставка можлива - в Кремлі нарешті розкрили реальні плани Лукашенко

Відставка можлива - в Кремлі нарешті розкрили реальні плани Лукашенко
Джерело:  online.ua

Білоруський лідер Олександр Лукашенко продовжує жорстко придушувати протести в Білорусі, які виникли після оголошення результатів президентських виборів, які як білоруси, так і країни Заходу вважають сфальсифікованими. У Кремлі нарешті визнали, що відставка Лукашенко з поста глави держави в ситуації, що склалася, є імовірною і цього побоюється російська влада. У Москві також підтвердили, що оточення президента Білорусі вже цікавилося в представників Кремля питанням про можливість втечі в Росію. Про реальні плани Лукашенко 15 серпня повідомила агентство Bloomberg з посиланням на три джерела в Москві, передає ONLINE.UA.

За інформацією агентства, російська сторона вважає можливою відставку Лукашенко. При цьому деякі чиновники припускають, що жорстке придушення протестних акцій може на якийсь час зберегти йому владу.

"Більше ніхто не впевнений в майбутньому Лукашенко. Він може в короткостроковій перспективі досягти успіху в придушенні протестів, але тут є велика проблема", - заявили виданню джерела в Кремлі.

При цьому сам Лукашенко запевняє, що у нього немає планів залишати Білорусь і йти у відставку з поста президента. Він продовжує активну політику і називає фейками повідомлення про те, що готується до втечі в Москву, де у нього, за даними ЗМІ, є будинок. Лукашенко запевняє, що вже сформував новий уряд країни, який готова працювати за його президентства.

Важливо нагадати, що напередодні Центральна виборча комісія Білорусі оприлюднила офіційні і остаточні підсумки виборів - зазначається, що у чинного білоруського лідера Олександра Лукашенка 80% голосів, завдяки чому він залишається президентом Білорусі, а у його головної суперниці Світлани Тихановської - 10%. З цими результатами не погодилася влада ЄС. На екстреному засіданні Ради ЄС міністри закордонних справ прийшли до єдиної думки, що результати виборів в Білорусі сфальсифіковані і тому Євросоюз не визнає їх в тому вигляді, в якому вони були представлені Центральною виборчою комісією. За підсумками засідання європейські міністри звернулися до Лукашенка з пропозицією розпочати діалог з опозицією заради врегулювання політичної ситуації в країні та припинення шокуючого насильства народу країни.

Нагадаємо, після виборів президента Білорусі 9 серпня люди масово почали виходити на протести проти фальсифікації результатів голосування. Білоруси виступають проти Олександра Лукашенка та на підтримку його головної суперниці Світлани Тіхановском, яка, на їхню думку, перемогла чинного президента з великим відривом. Акції супроводжуються насильством силовиків, пострілами і затриманнями. Серед протестуючих є загиблі. Після шести діб протестів білорусів проти результатів виборів МВС країни заявило про ще 700 затриманих. Згідно з останніми даними, загальна кількість затриманих наблизилася до 7000 осіб. Серед них - як мінімум троє громадян України, звільнення двох із яких уже домігся офіційний Київ.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Лукашенко терміново зателефонував Путіну через ситуацію в Білорусі. Він поскаржився президенту Росії на іноземне втручання в справи країни, яке може загрожувати і Росії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?