Відставка Смолія - ексбанкір розкрив наслідки для економіки
Категорія
Економіка
Дата публікації

Відставка Смолія - ексбанкір розкрив наслідки для економіки

Відставка Смолія - ексбанкір розкрив наслідки для економіки
Джерело:  online.ua

Міжнародна спільнота чутливо відреагувала на відставку голови правління Нацбанку України Якова Смолія. Сам він стверджує, що немає великих ризиків через його звільнення. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на брифінг колишнього посадовця 3 липня.

За його словами, відставка не вплине на курс гривні та відносини Києва з Міжнародним валютним фондом. Водночас він назвав валютний ринок чутливим до значних подій.

"Ми бачили такий сплеск валютного курсу в березні, коли був запроваджений карантин. Вчора ринок відреагував на заяву мою про відставку. Але у Національного банку є достатньо інструментів, як ми можемо впливати на курс. Як ми можемо впливати на процес його згладжування. Вчора Національний банк для стримування різких коливань продав на валютному ринку 150 мільйонів доларів. Сьогодні ринок заспокоївся і працює в звичайному режимі", - пояснив банкір.

Також він позитивно у перспективі оцінив співпрацю України з Міжнародним валютним фондом. Структура працює не з персоналіями, а установами у різних країнах.

"Якщо інституція витримує ті правила, закони, порядки, які зрозумілі нам і нашим партнерам, я не бачу проблем в продовженні співпраці з такими органами", - додав Смолій.

Нагадаємо, Смолій напередодні оголосив про свою відставку. Рішення він пояснив систематичним політичним тиском.

Як повідомляв ONLINE.UA, за словами Смолія, команда українського лідера Володимира Зеленського постійно вимагала у нього "залити економіку грішми, скасувати принципи регулювання банківської системи", однак Смолій не захотів цього робити та ухвалив рішення звільнитися з посади. Окрім того, колишній глава НБУ підкреслив, що серед механізмів політичного тиску на НБУ були проплачені мітинги, тиск через суди, інформаційні атаки та необґрунтовані політичні оцінки.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?