Вірменія просить допомоги в РФ та ОДК в новому конфлікті з Азербайджаном
Категорія
Світ
Дата публікації

Вірменія просить допомоги в РФ та ОДК в новому конфлікті з Азербайджаном

Вірменія просить допомоги в РФ та ОДК в новому конфлікті з Азербайджаном
Джерело:  online.ua

Під час засідання Ради безпеки Вірменії через чергову ескалацію конфлікту з Азербайджаном обговорювались наміри щодо звернення по допомогу до РФ та країн ОДКБ.

Джерело: "Арменпрес"

Вірменія звернулась до РФ та ОДКБ через конфлікт з Азерйбайджаном 

Засідання відбулося уночі 13 вересня та пройшло під головуванням прем'єр-міністра Нікола Пашиняна. Участь у ньому також взяли президент Ваагн Хачатурян і глава Національних зборів Ален Симонян.

Члени Радбезу обговорили подальші кроки щодо ситуації на кордоні з Азербайджаном.

Схвалили рішення офіційно звернутися до Росії з метою реалізації положень Договору про дружбу, співробітництво та взаємну допомогу, а також до Організації договору про колективну безпеку та до Ради Безпеки ООН, - повідомляють журналісти видання.

Чергове загострення конфлікту між Вірменією та Азербайджаном відбулось у ніч на 13 вересня.

Країни звинувачують одна одну у збройних провокаціях. Прем'єр Вірменії Нікол Пашинян уже встиг зателефонувати до російського лідера Володимира Путіна, а потім і оголосив, що проситиме про допомогу у Росії та ОДКБ.

Зокрема, Вірменія заявила про "інтенсивний обстріл із застосуванням артилерії, великокаліберних гармат і безпілотників з боку Азербайджану в напрямку Горіс, Сотк і Джермук". Пашинян зателефонував Путіну, потім Макрону. Після чого провів Радбез і заявив, що проситиме про допомогу у РФ та ОДКБ.

Азербайджан, у свою чергу, заявив, що "Вірменія здійснила широкомасштабну провокацію на Дашкенському, Кельбаджарському і Лачинському напрямках". Також повідомлялося про жертви серед військових.

Єдиною державою-агресором і окупантом в регіоні є Республіка Вірменія. Присутність особового складу і техніки збройних сил Вірменії в карабаській економічній зоні Азербайджану продовжується, - йдеться у повідомленні Міноборони Азербайджану.

Там також вказалаи, що у відповідь на широкомасштабну провокацію Вірменії азербайджанська армія застосовує локальні контрзаходи, вогневі точки нейтралізовані.

Продовжувана Вірменією політика військового авантюризму та реваншизму, інтенсивний обстріл позицій азербайджанської армії на Кельбаджарському, Лачинському, Дашкасанському та Гедабейському напрямках протягом останнього місяця та масштабні провокації, які вона застосувала сьогодні, є основними причинами ескалації конфлікту, - наголошують у відомстві.

В азербайджанському оборонному відомстві зазначили, що збройні сили Вірменії здійснили широкомасштабні диверсії на Дашкасанському, Кельбаджарському та Лачинському напрямках.

Вказується, що вірменські ДРГ у темний час доби замінували ділянки між позиціями підрозділів азербайджанської армії та дорогами постачання в різних напрямках.

Там також зазначили, що є втрати з обох сторін.

Дії збройних сил Вірменії у Баку назвали провокаціями, які несуть військову загрозу щодо суверенітету країни.

Своєю чергою у Міноборони Вірменії кажуть, що Азербайджан відкрив вогонь з артилерії та великокаліберної зброї у бік населених пунктів Ґоріс, Сотк та Джермук.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?