Вірменія та Азербайджан неочікувано для всіх змогли домовитися
Категорія
Світ
Дата публікації

Вірменія та Азербайджан неочікувано для всіх змогли домовитися

Вірменія та Азербайджан неочікувано для всіх змогли домовитися
Джерело:  online.ua

25 жовтня офіційно стало відомо, що влада Вірменії та Азербайджану нарешті змогли домовитися про припинення вогню в Нагірному Карабасі, яке почало діяти із понеділка 26 жовтня. Варто звернути увагу на те, що відповідних домовленостей досягли Міністерства закордонних справ сторін за посередництва заступника держсекретаря США Стівена Біґуна. Що також важливо розуміти, офіційні Баку та Єреван повертаються до угоди від 10 жовтня, якою проголошувався режим тиші. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на заява урядів Штатів, Вірменії та Азербайджану та повідомлення очільника Державного департаменту США Майка Помпео у Твіттері.

"Гуманітарне припинення вогню почне діяти о 8 ранку за локальним часом (12 ночі за стандартним східним часом) 26 жовтня 2020 року. Сполучені Штати сприяли інтенсивним переговорам між міністрами закордонних справ та співголовами Мінської групи з метою підштовхнути Вірменію та Азербайджан ближче до мирного вирішення Нагорно-Карабахського конфлікту", – виступили із заявою з цього приводу представники Держдепу США.

Окрім того, Майк Помпео звернув увагу на те, що обидві країни пообіцяли дотримуватись режиму припинення вогню з півночі 26 жовтня.

Що важливо розуміти, уже 26 жовтня Вірменія та Азербайджан майже одночасно звинуватили одне одного в порушенні перемир’я, досягненого за посередництва офіційного Вашингтона. З такими заяви синхронно виступили офіційні органи обох Баку та Єревана.

"Грубе порушення гуманітарного перемир’я Вірменією. Місто Тертер та прилеглі села опинилися під артилерійським обстрілом вірменських збройних сил, починаючи з 8:05 26 жовтня", – поскаржилися в МЗС Азербайджану.

Офіційний Єреван після цього наголосив, що звинувачення Баку були озвучені ще до початку дії перемир'я та що вони не відповідають дійсності.

"Після досягнення угоди в США про гуманітарне перемир’я, що мало набути чинності 26 жовтня о 8 годині ранку, Міноборони Азербайджану поспішило звинуватити Вірменію у порушенні режиму припинення вогню ще до офіційного його початку. Потім вони видалили пост", – зазначила речник Міноборони Вірменії Шушан Степанян.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що лідер Азербайджану Ільхам Алієв раптово звернувся до влади Вірменії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?