Вірменія вимагає пояснень від США через події в Карабасі
Категорія
Світ
Дата публікації

Вірменія вимагає пояснень від США через події в Карабасі

Вірменія вимагає пояснень від США через події в Карабасі
Джерело:  online.ua

Офіційний Єреван наполягає на використанні Туреччиною військової авіації в Нагірному Карабасі. Вірменський уряд несподівано адресував питання про відповідальність за це владі Сполучених Штатів. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на The New York Times, яка взяла інтерв'ю в прем'єр-міністра країни Нікола Пашиняна.

За його словами, турецьке командування перекинуло до Азербайджану свої повітряні сили, безпосередньо винищувачі F-16 нібито зафіксовані у повітрі над зоною конфронтації.

"США повинні пояснити, хіба вони (США - ONLINE.UA) дали ці F-16 для того, щоб бомбили мирне населення і мирні села?" - наголосив Пашинян.

Вірменська сторона від початку нового загострення, яке сталося 27 вересня, звинувачує Туреччину у причетності до конфлікту. Безпосередньо офіційна Анкара раніше заявляла, що стоїть на боці Азербайджану, який повинен відновити територіальну цілісність.

Що цікаво, навіть у Євросоюзі звертали увагу на дані про перекидування турецьким командуванням найманців на азербайджанську територію. Перш за все йдеться про сирійців.

Нагадаємо, Нагірний Карабах — азербайджанський регіон, конфлікт за контроль над яким назрів у 1980-х роках та став фактично міжетнічним. Вірменська РСР хотіла підпорядкування собі цього регіону й виправдовувала це значною кількістю місцевих вірмен.

Вже у 1990, коли внутрішня криза в СРСР досягала свого піку, азербайджанські та вірменські сили обмінялися першими ударами на спільному кордоні. Наступного року на території Нагірного Карабаху оголосили "республіку", яку миттєво підтримав на всіх рівнях Єреван, зокрема й на воєнному.

Повномасштабна війна тривала до травня 1994 року, конфлікт з того залишався замороженим — за винятком кількох інцидентів у різні роки. Баку вважає Карабах окупованою територією, а Вірменію — агресором.

Як повідомляв ONLINE.UA, у вірменському уряді підтвердили факт нового наступу азербайджанських сил у Нагірному Карабасі. Наголошується, що командування продовжує утримувати позиції та давати відсіч опоненту.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?