Вірус BadRabbit: наслідки кібератаки для України
Категорія
Технології
Дата публікації

Вірус BadRabbit: наслідки кібератаки для України

Вірус BadRabbit: наслідки кібератаки для України
Джерело:  Reuters

У вівторок, 24 жовтня, кібератаки, в яких використовувалося шкідливе ПЗ під назвою «BadRabbit» (ПоганийКролик - ред.), завдали удару по Україні, Росії та іншим країнам, що вплинуло на роботу російського інформаційного агентства «Інтерфакс» і викликало затримки рейсів в Одеському аеропорту.

Про це пише агентство Reuters у своєму матеріалі, переклад якого зробив ONLINE.UA.

Уряд США зробив заяву про атаки ще до того, як почали надходити перші повідомлення про серйозні перебої в обслуговуванні. Це вже третя серйозна хвиля кібератак: перша була в травні, а друга в червні, і в них також використовувалися аналогічні шкідливі програми. За оцінками деяких економістів, вони призвели до збитків у мільярди доларів.

Останні кібератаки викликали таку паніку, оскільки зловмисники насамперед націлилися на важливі інфраструктури, включаючи транспортні компанії. Це факт доводить, що це була «добре скоординована» кампанія, сказав Роберт Липовський, дослідник шкідливих програм компанії ESET (ESET - міжнародний розробник антивірусного програмного забезпечення і рішень в області комп'ютерної безпеки для корпоративних і домашніх користувачів - ред.).

Судячи з даних ESET, більше половини жертв кібератаки були зафіксовані в Росії, Україна посідає друге місце за чисельністю, потім йде Болгарія, Туреччина і Японія.

Читайте також: В СБУ попередили про можливу масштабну кібератаку на приватні компанії та держструктури

Міністерство внутрішньої безпеки США попередило про випадки вимагання за допомогою програми BadRabbit. Цей тип вірусу блокує заражені їм комп'ютери і вимагає від жертв викуп за відновлення доступу до них. Міністерство не зафіксувало випадки зараження або вимагання на території США, але порадило громадянам утриматися від виплати викупу і повідомляти про будь-яких виявлені віруси в Федеральне бюро розслідувань через Центр скарг на злочинність в Інтернеті.

Фото: fakty.ictv.ua

Такі шкідливі програми можуть призупинити діяльність і завдати серйозних збитків в тих організаціях, на які вони націлені. Травнева кібератака з використанням вірусу WannaCry протягом декількох днів гальмувала роботу лікарень, фабрик і безлічі інших установ по всьому світу.

В «Інтерфаксі», одному з найбільших інформаційних агентств Росії, сказали, що деякі їхні сервіси постраждали від останньої атаки.
 
Представник Одеського аеропорту заявив, що кілька рейсів були затримані, тому що працівникам довелося обробляти пасажирські дані вручну. У свою чергу, в Київському метрополітені заявили про злом платіжної системи, але додали, що поїзди працюють в звичайному режимі.

Начальник кіберполіції України сказав Reuters, що кібератака «ледь зачепила» країну.

Російська фірма «Лабораторія Касперського» повідомила, що BadRabbit, схоже, поширився за тим же механізмом, що руйнівний вірус Petya, який «поклав» системи безлічі українських державних установ і підприємств.

Також, у Касперського заявили, що вони займаються розслідуванням питання, чи був вірус BadRabbit пов'язаний з Petya.

За даними НБУ, банківські сервіси України, які постраждали від попередніх кібератак, в цей раз не зачепило.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше хакери заразили популярну програму вірусом.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?