Вірусологи зробили несподіваний прогноз щодо пандемії коронавіруса
Категорія
Світ
Дата публікації

Вірусологи зробили несподіваний прогноз щодо пандемії коронавіруса

Вірусологи зробили несподіваний прогноз щодо пандемії коронавіруса
Джерело:  online.ua

Другої хвилі пандемії коронавіруса восени-взимку 2020 року, можливо, вдасться уникнути. Справа в тому, що гострота захворювання COVID-19 продовжує знижуватися, і так зване "вірусне навантаження" стало менше в десятки разів, а це значить, що по всьому світу коронавірус стає менш агресивним. З таким несподіваним прогнозом виступив італійський вірусолог, проректор міланського університету Vita-Salute San Raffaele Массімо Клементі, повідомляє ONLINE.UA.

"Якщо вірус, як ми вважаємо, поступово стане менше вірулентним, то повторення ситуації, що виникла цієї зими, не буде. Ще в травні наші лікарі відзначили прогресуюче зниження гостроти захворювання. Йшлося не тільки про зменшення кількості хворих, але і про скорочення числа хворих , яким було потрібно лікування у відділенні інтенсивної терапії, зокрема, в зв'язку з пневмонією", - пояснив свої припущення вірсолог.

Клементі і співробітники очолюваної ним лабораторії мікробіології та вірусології провели дослідження, щоб знайти обгрунтування змін. З'ясувалося, що вірусне навантаження на початковій стадії епідемії була в десятки разів вище, ніж в кінці травня. Інфекція стала протікати легше - кількість частинок в певному обсязі біологічної рідини пацієнтів зменшилася.

"Це означає, що сам коронавірус слабшає. Поки ми не можемо стверджувати це з повною впевненістю, але, швидше за все, це саме так", - підкреслив вірусолог.

Вчений додав, що прогноз його команди підтверджується і повідомленнями від інших іноземних фахівців. Британські вчені, наприклад, вивчили різні секвенції генома вірусу SARS-CoV-2, виявлені раніше в Китаї, Європі та США, та проаналізували їх на різних стадіях пандемії. Вони встановили, що коронавірус дуже пластичний і пристосовується до людського організму за допомогою різних мутацій, але патогенний потенціал коронавіруса знижується, в результаті чого він втрачає свою агресивність.

"Цілком ймовірно, незабаром коронавірус викликатиме у людини "банальні" респіраторні захворювання", - додав італьнскому професор.

Важливо додати, що його обнадійливий прогноз категорично спростовують лікарі Японії. Японські фахівці впевнені, що друга хвиля коронавіруса практично неминуча і вона буде небезпечніше, ніж перша. Свій прогноз експерти підтверджують тим, що дуже невелика кількість тестів на антитіла до COVID-19 показують позитивний результат, а це значить, що близько 99% населення ще не перехворіло коронавірусом.

У берлінському Інституті вірусології імені Роберта Коха і зовсім вважають, що буде не тільки друга, а й третя хвиля коронавіруса.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Україні за останню добу встановлений абсолютний антирекорд по захворюваності на коронавірус. У зв'язку з цим глава МОЗ звернувся до українців з попередженням.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?