Витік секретної інформації у США не вплинув на співпрацю з союзниками — Блінкен
Категорія
Світ
Дата публікації

Витік секретної інформації у США не вплинув на співпрацю з союзниками — Блінкен

Витік секретної інформації у США не вплинув на співпрацю з союзниками — Блінкен
Джерело:  online.ua

Витік надсекретних даних військової розвідки Сполучених Штатів не вплинув на співпрацю країни з її союзниками.

Джерело: Sky News

Витік секретної інформації у США не вплинув на співпрацю з союзниками

Виходячи з розмов, які я мав, я не почув нічого, що могло б вплинути на нашу співпрацю з союзниками і партнерами, – сказав державний секретар США Ентоні Блінкен, додавши, що почув "вдячність" за кроки, які зробив Вашингтон.

Цього тижня виник скандал навколо 21-річного військовослужбовця ВПС Національної гвардії США, Джека Тейшейри, якого звинуватили у витоку надсекретних даних військової розвідки. Йому було пред'явлено звинувачення у незаконному копіюванні та передачі секретних матеріалів. Це вважається одним із найсерйозніших порушень безпеки США з того часу, як у 2010 році на сайті WikiLeaks з'явилася величезна база даних, що містить понад 700 000 документів, відеозаписів та дипломатичних телеграм.

Тейшейру ідентифікували як можливого винуватця "зливу" секретних документів. За даними ЗМІ, він був адміністратором онлайн-групи, в якій поширював таємні розвідувальні дані Пентагону, зокрема про обороноздатність України.

Як відомо, протягом останніх тижнів у соцмережах опублікували величезну кількість документів американської розвідки. У зв'язку з цим Мін'юст США розпочав розслідування витоку, що може тривати кілька місяців.

Державний департамент США стверджує, що інцидент із публікацією секретних документів американського міністерства оборони не вплине на підтримку України в її війні з Росією.

Що важливо знати про "витік" секретних документів США

Керівництво Міністерства юстиції Штатів уже наказало розпочати розслідування "витоку" величезної кількості документів американської розвідки, які були оприлюднені в соціальних мережах протягом останніх тижнів.

Вперше про це стало відомо 8 квітня 2023 року, коли у відкритому доступі були опубліковані документи, що охоплюють широкий спектр питань – йшлося не лише про допомогу Україні, а й про відносини з іншими країнами.

Команда глави Держдепу США Ентоні Блінкена запевняє, що інцидент із публікацією секретних документів американського Міністерства оборони не вплине на підтримку України у війні проти РФ.

Що важливо розуміти, Головне управління розвідки України називає злиті в мережу так звані "засекречені військові документи" про плани Збройних сил України – підробкою та спецоперацією спецслужб Росії.

З ідентичною заявою виступив радник глави ОПУ Михайло Подоляк.

Якщо ви володієте інформацією про рівень забезпечення та військові задуми противника – ви зробите вигляд, що нею не володієте. Якщо намагаєтеся створити вигляд, що ви знаєте, – отже, ви нічого не знаєте. Це блеф, пил в очі, — заявив Подоляк.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?