Виявлена несподівана користь від епідемії коронавірусу
Категорія
Світ
Дата публікації

Виявлена несподівана користь від епідемії коронавірусу

Виявлена несподівана користь від епідемії коронавірусу
Джерело:  online.ua

Епідемія коронавіруса, в результаті якої померли майже 3 тисячі людей у всьому світі, обернулася несподіваною користю для екології планети. У зв'язку з тим, що в Китаї закрили багато міст на карантин і зупинили багато підприємств, викиди отруйних газів від автомобілів і фабрик в атмосферу скоротилися майже на третину. Про це свідчать дані, опубліковані Американським космічним агентством (NASA), передає ONLINE.UA.

Вчені показали супутникові знімки, на яких вказано, що зміст в атмосфері діоксиду азоту (NO2) - отруйного газу, що виділяється автотранспортними засобами, електростанціями і промисловими об'єктами - значно скоротився. У NASA наголосили, що хоча зупинка підприємств і транспортні обмеження в Китаї обернулися серйозними втратами для економіки країни, але вони привели до значного поліпшення екологічної обстановки.

"Ми вперше спостерігаємо таке сильне зниження викидів в атмосферу на настільки великій території через всього один фактор", - підкреслили в NASA.

Фахівці додали, що якщо на початку поширення коронавірусної інфекції зниження викидів спостерігалося тільки в місті Ухань, який є епіцентром епідемії, то тепер екологічна обстановка почала поліпшуватися і в інших районах Китаю. За даними лабораторії, в 2020 році в центральних і східних районах Китаю викидів в атмосферу стало на 10-30 відсотків менше, ніж в аналогічні періоди попередніх років.

У NASA наголосили, що це не перший випадок, коли на тлі економічної кризи поліпшується екологічна ситуація в світі. Подібні процеси спостерігалися в 2008 році під час глобальної економічної кризи. Але тоді, на відміну від ситуації з коронавірусом, зниження парникових викидів в атмосферу було поступовим, а не таким різким як зараз.

Нагадаємо, станом на 1 березня кількість заражених коронавірусом досягло вже 86983 людини, померли майже 3 тисячі осіб, при цьому 42294 пацієнтів медикам вдалося вилікувати. У зв'язку з ситуацією, що погіршується, ВООЗ підвищила рівень загрози від Covid-2019 до дуже високого на глобальному рівні. Напередодні перші смерті від коронавірусу були зафіксовані в США, Таїланді та Австралії. В Україні жодного лабораторно підтвердженого випадку зараження коронавірусом не виявлено.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Україна повністю готова на випадок проникнення коронавіруса в країну. У разі зараження небезпечною коронавірусною інфекцією українців лікуватимуть безкоштовно.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?