Війна на Донбасі: Україні дали цікаву пораду
Категорія
Світ
Дата публікації

Війна на Донбасі: Україні дали цікаву пораду

Війна на Донбасі: Україні дали цікаву пораду
Джерело:  online.ua

Щоб світ офіційно визнав Росію агресором в контексті війни на Донбасі, Україні потрібно підготувати резолюцію з доказами для розгляду на Генеральній асамблеї ООН, при цьому практика визнання агресорами країн, які є членами Ради безпеки ООН, як в даний час Росія, в світі вже є.


Таку думку  в інтерв'ю ONLINE.UA висловила політолог і історик Олена Галкіна.


«Один із шляхів для України - це визнання Росії стороною конфлікту на міжнародному рівні. Але ні введення проти РФ секторальних санкцій, ні визнання Росії країною-агресором на рівні Верховної Ради, ні введення воєнного стану - все це ніяк не сприяло б досягненню цієї мети», - сказала Галкіна.


«Але є резолюція Генеральної Асамблеї ООН "Єдність на користь миру", яка була прийнята в 1950 році, на початку Корейської війни, потім використана в 1956 році під час Суецької кризи і в інших ситуаціях, коли агресором або його заступником був член Радбезу. Вона використовувалася з десяток разів», - продовжила політолог.


"Тому можна подати резолюцію в Радбез ООН, зрозуміло, що вона буде ветована Росією. Але потім з цим фактом треба виходити на Генасамблею, де резолюції приймаються більшістю. Там треба буде показати докази участі РФ як сторони конфлікту", - сказала Галкіна.


Читайте також: Українцям пояснили, в чому вони вже перемогли на Донбасі


"Доказів, що вже мали міжнародний резонанс, зараз велика кількість: документи "тіньового уряду Козака" (німецькою газетою Bild були опубліковані документи, які показують, що російські міністри займаються управлінням соціально-економічною сферою в ЛДНР. В "тіньовий уряд" входять віце-прем'єр РФ Дмитро Козак, заступник міністра економічного розвитку Сергій Назаров, заступник міністра фінансів Леонід Горнін. Всі звітують Дмитру Козаку, - ONLINE.UA), прослушка Глазьєва (записи розмов радника Путіна Сергія Глазьєва свідчать про причетність Росії до війни з Україною, - ONLINE.UA), документи Суркова, документи по Boeing, докази участі російських військових", - пояснила Галкіна.


«Чому не видно, щоб працювалося в цьому напрямку?», - запитав журналіст ONLINE.UA.


"Мені не зрозуміло. Можливо, у президента і МЗС тепер є стратегія. Тому що попередні півтора роки були піар-метаннями. Зараз Україна поставила конкретне запитання про послідовність виконання "Мінська-2". Якщо Україна буде гнути свою лінію в ході вироблення дорожньої карти, то в разі відмови РФ від конструктивної роботи, можна говорити про план "Б" і йти на механізм, описаний мною. Зрозуміло, що мова про повернення контролю над кордоном перед виборами на Донбасі - це блеф Порошенко. Але це був хороший блеф. Він привів до усвідомлення німецькими і французькими політиками необхідності вироблення дорожньої карти і фіксації чіткої послідовності», - вважає політолог.


«В Україні не повинно бути політики затягування, а тільки відстоювання своїх інтересів в тих рамках, які існують, по можливості потрібно їх розширювати. Затягування вигідно Росії», - також вважає Галкіна.


«У Москві чудово розуміють, що впихнути ЛДНР Україні назад на умовах фактичної конфедерації нереально. Навіть маленька Молдова не пішла на "план Козака" (щодо Придністров'я, - ONLINE.UA) на початку 2000-х років. Всі розуміють, що зараз, в умовах війни, будь-який уряд чи президент, які спробують протягнути такі зміни до Конституції, будуть тут же зметені народом. І в Росії це розуміють», - впевнена політолог.


Більше  читайте в інтерв'ю Олени Галкіної ONLINE.UA: Кремль готує поганий варіант на Донбасі - політолог про шанси України та катастрофу Путіна

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?