Війна Путіна в Україні: спливли шокуючі дані нового розслідування по Донбасу
Категорія
Україна
Дата публікації

Війна Путіна в Україні: спливли шокуючі дані нового розслідування по Донбасу

Війна Путіна в Україні: спливли шокуючі дані нового розслідування по Донбасу
Джерело:  online.ua

Влітку 2014 року російські війська як мінімум 137 разів обстріляли України з російської території. Вогонь вівся по 408 об'єктам, 127 з яких знаходяться за межами трикілометрової прикордонної зони. Про це свідчать дані звіту нового розслідування по Донбасу Bellingcat під назвою "Неоголошена війна Путіна. Російські артилерійські удари по території України влітку 2014 року", передає ONLINE.UA.

У звіті зазначено, що війну на Донбасі часто називають "громадянською" або "внутрішнім конфліктом". Але така оцінка, за твердженням британських журналістів-розслідувачів, не відповідає дійсності і даним, які є у відкритому доступі. Слідчі відзначають, що масові обстріли українських позицій з території Росії почалися після того, як українські військові в червні 2014 року розпочали наступ з метою відновити контроль над містами, які захопили терористи.

Слідчі Bellingcat вивчили прикордонну смугу на території України шириною 22 км (на таку відстань вдаряє 122-мм гаубиця 2А18) в Донецькій і Луганській областях. На території Росії розслідувачі вивчили всю території Ростовської області від кордону вздовж тієї місцевості, яку вивчали в Україні. За допомогою спеціальної методології, було визначено 305 об'єктів на території Росії або України, поблизу кордону, які потенційно могли використовуватися як вогневі позиції. Також було зафіксовано 518 полів з воронками від обстрілів.

У звіті Bellingcat зазначено, що росіяни серед іншого озброєння використовували гаубиці 2А65 "Мста-Б", що підтверджують знімки з супутника і фото з соцмереж, якими хвалилися російські солдати після обстрілу по Україні на протязі всієї ночі. Крім гаубиць, також застосовувалися реактивні системи залпового вогню, в тому числі "Град". Сліди РСЗВ були знайдені на 88 позиціях.

"Російські Збройні сили почали артилерійський обстріл з території РФ не пізніше початку липня 2014 року. Частота і масштаби цих обстрілів тільки посилювалися до підписання Мінських угод у вересні 2014 року. Обстріли через кордон передували російській наступальній операції на південь від Іловайська і на схід від Маріуполя" , - йдеться в звіті.

Зафіксовані обстріли, за твердженням розслідувачів, можна вважати актами агресії і відкритих військових дій Росії проти України. При цьому, в звіті вони наголосили, що оприлюднені дані - мінімум, який вдалося знайти. Вони відзначили, що головною метою розслідування є документування повного масштабу російських артилерійських обстрілів українських сил влітку 2014 року.

Нагадаємо, це не перше розслідування Bellingcat по Донбасу. У 2017 році розслідувачі опублікували інтерактивну карту обстрілів з Росії по території України влітку 2014 року, незважаючи на те, що Москва заперечує свою участь у війні на Донбасі. З огляду на частоту, просторового розподілу і масштабу артилерійських нападів, розглянутих у звіті Bellingcat, журналісти підкреслюють, що ці атаки неможливо розглядати як випадкові обстріли або провокації.

"Ці напади можуть розглядатися тільки як військові дії Російської Федерації проти України", - вважають розслідувачі.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Bellingcat провели розслідування щодо авіакатастрофи MH17 на Донбасі. У звіті розслідувачі показали фото, яке доводить, що пасажирський лайнер МН17 на Донбасі був збитий з російського ЗРК "Бук".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?