Війна в Сирії: ідеолог "Новоросії" побачив великі проблеми
Категорія
Світ
Дата публікації

Війна в Сирії: ідеолог "Новоросії" побачив великі проблеми

Війна в Сирії: ідеолог "Новоросії" побачив великі проблеми
Джерело:  online.ua

Бойовики ІДІЛ в Сирії воюють з величезним випередженням російських військ і військ президента Сирії Башара Асада, при цьому на прикладі сирійської Пальміри можна побачити безглуздість всієї нинішньої стратегії Сирії і РФ.


Про це заявив один з ідеологів "Новоросії", російський блогер Анатолій Несміян, який пише під псевдонімом Ель-Мюрид, передає ONLINE.UA з посиланням на його Facebook.


«Не дивлячись на звіти і повідомлення в ЗМІ, що в Пальмірі ворог розбитий і взагалі немає причин для занепокоєння, все, природно, з точністю до навпаки. ІДІЛ грає в кішки-мишки і фактично воює з величезним випередженням всіх ходів своїх супротивників», - написав Несміян.


«За три дні такої раптової, потужної і масштабної атаки поступово вимальовується мета ІДІЛ на цій ділянці. Вона, звичайно, не в захопленні територій: захоплювати пустелю - а навіщо? Бойовики і так прекрасно контролюють всі прилеглі до Пальмірі території», - продовжив блогер.


«Мета - банальний набіг. Класична пустельна війна. Тільки цим і можна пояснити захоплення Пальміри вчора вночі. Бойовики до цього неодноразово заявляли, що брати Пальміру не мають наміру, вона їм не потрібна. Що, загалом-то, звучить логічно - сирійська армія, обороняючи Пальміру, змушена відволікати на цей захід стільки сил, що ні для чого іншого їх просто не залишається», - вважає Ель-Мюрид.


Читайте також:  Бойовики ІДІЛ в Сирії збили літак і увійшли в знакове для Росії місто: в мережі іронізують


Проте наліт ІДІЛ стався. Відповідь: навіщо - швидше за все, криється в грабежі складів і арсеналів. За вчора з району Пальміри виїхали завантажені під зав'язку від 20 до 30 важких вантажівок. З'явилися навіть повідомлення, що у бойовиків просто не вистачає техніки, щоб вивезти всі трофеї. 20-30 вантажівок - це, між іншим, 200-300 тонн боєприпасів і зброї. Уже з'явилися фотографії цієї зброї і боєприпасів. На такій кількості ІДІЛ в цьому районі може воювати з півроку, та ще й щедро поділитися з колегами в інших районах. А потім знову прийти і закупитися в сирійському "військторзі", - пише Ель-Мюрид.


«У сирійців очевидна проблема. Обороняти Пальміру, що знаходиться глибоко в пустелі, вкрай непросто. Для цього вони створили мережу блок-постів, висунутих за 10-15 км від міста, а також пости, які охороняють єдину дорогу постачання. Всього таких блок-постів близько 50-60, не враховуючи безлічі дрібних мобільних патрулів. Щоб забезпечити надійну оборону самих блок-постів, потрібні сили від взводу до півроти на кожному, разом приблизно 3-3,5 тисячі осіб», - продовжує Несміян.


«Відповідно, потрібна ротація. Потрібен рухомий резерв в самому місті, завданням якого є допомога атакованим позиціям. Разом - до 10 тисяч осіб, єдиним завданням яких є сидіти і нічого не робити. Зрозуміло, що таких сил сирійці відволікати собі не можуть дозволити, і всього в районі Пальміри близько 4 тисяч чоловік. Значить, потрібно скорочувати кількість захисників блок-постів», - пише блогер.


«У підсумку замість взводу-півроти на блок-постах несе службу в кращому випадку відділення-піввзвод. Поки напади ІДІЛ були точковими, мобільного резерву вистачало, щоб встигнути відбити атаку і допомогти своїм на атакованій позиції. Однак три дні тому ІДІЛ розгорнув наступ по периметру в 200 км навколо міста. Власне, бойовиків було небагато - від 500-600 чоловік до тисячі максимум. Три дні тому вони збили 8 блок-постів, потім ще 12, і оборона навколо міста розсипалася», - продовжує російський блогер.


«Те, що відбувається далі носило цілком спонтанний характер - сирійські військові просто побігли, а бойовики на куражі перевиконали всі раніше намічені плани. Проте, головна мета виконана - здобуті ресурси, все інше - імпровізація. Захоплення Пальміри в такому сценарії не потрібне. Що зрозуміло - у ІДІЛ немає симфонічного оркестру, який вони виставлять в прямий ефір похвалитися своєю перемогою. А раз так - то доводиться керуватися суто практичними міркуваннями. Понти - це для окупантів», - пише Ель-Мюрид.


«Серйозність ситуації та питання престижу змусили командування сирійців і російське робити абсолютно неадекватні заходи - суто тактичну операцію батальйонного рівня довелося лікувати вильотом стратегічної авіації і перекиданням чверті боєздатного авіакрила. При цьому бойовики всього лише відійшли, справедливо вважаючи, що авіація не може постійно висіти над Пальмірою. Сьогодні ІДІЛ знову увійшов на залишені позиції, що не залазити при цьому далеко в забудову», - продовжує Несміян.


«Загалом-то, перед нами картина невідповідності загроз і механізмів їх подолання. ІДІЛ воює в високомобільних набігових війнах, сирійці змушені триматися за територію, не встигаючи реагувати на дії бойовиків і діючи постійно із запізненням. При такій стратегії бойовикам абсолютно не потрібно захоплювати населені пункти і обороняти їх, як Сталінград. Стандартна тактика всіх набігів - наліт-грабіж-відхід. І поки у їх супротивників немає адекватної відповіді», - вважає Ель-Мюрид.


«До речі кажучи, приклад Пальміри показує безглуздість всієї нинішньої стратегії Сирії і Росії. Якщо немає можливості надійно обороняти настільки мікроскопічне містечко як Пальміра, то можна собі тільки уявити, які сили доведеться відвернути на оборону Алеппо - причому надійно перекрити його навряд чи вдасться. Наступальні можливості будуть підірвані необхідністю захищати здобуте, а при навстіж відкритих кордонах бойовики завжди будуть попереду на кілька кроків, маючи можливість відійти, перегрупуватися, отримати постачання і знову атакувати в будь-якому вигідному для них місці», - продовжує Несміян.


«Але кордон ніхто брати під контроль не поспішає. Усім потрібен результат, який можна гордо показати в телевізорі і зіграти черговий концерт з роздачею медалей», - вважає Ель-Мюрид.


Як повідомляв ONLINE.UA,  в ніч на 11 грудня війська президента Сирії Башара Асада за підтримки авіації Повітряно-космічних сил Росії відбили атаки ІДІЛ на Пальміру, при цьому в мережі запідозрили паніку, з якої можуть бути пов'язані аж 64 авіаударів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?