Війна в Україні змінила ставлення громадян Молдови до євроінтеграції — ексголова розвідки Молдови Юрій Брічаг
Категорія
Політика
Дата публікації

Війна в Україні змінила ставлення громадян Молдови до євроінтеграції — ексголова розвідки Молдови Юрій Брічаг

Війна в Україні змінила ставлення громадян Молдови до євроінтеграції — ексголова розвідки Молдови Юрій Брічаг
Джерело:  online.ua

Війна Росії проти України змогла змінити ставлення громадян Молдови не лише до РФ, а й до вступу у Європейський Союз. Наразі прості люди та влада країни бачать своє майбутнє у європейській родині поряд з Україною. Про це розповів ексголова розвідки МО Республіки Молдова Юрій Брічаг у складі делегації Асоціації ветеранів та резервістів Республіки Молдова.

Джерело: ютуб-канал  online.ua

Чому ставлення до євроінтеграції у Молдові безповоротно змінилося

Юрій Брічаг не приховує, що до повномасштабного вторгнення РФ в нашу країну, чимало громадян Молдови не могли зрозуміти, що ж насправді відбувається в Україні.

Ба більше, соцопитування Інституту громадських політик, яке провели на початку грудня 2022 року, вказує на те, що 17,1% жителів Молдови переконані, що країна-агресорка захищає права “ЛНР” і “ДНР”, і 15,1% вважає, що РФ воює з нацизмом в Україні.

Ще 26% опитаних зізналися, що дійсно не розуміють, що відбувається та чому почалася війна.

За словами колишнього глави розвідки Молдови, населення його країни справді доволі довго ділилося рівно навпіл: 50% громадян хотіли вступити до Євросоюзу, а інші 50% — хотіли б бачити себе у складі або у союзі із РФ.

Але все змінилося після того, як розпочалася ця війна. Люди справді бачать, які біди спричинила Росія, коли вторглася на територію України. У нас, на жаль, ніхто про це не говорить, але повинні говорити частіше, що, завдяки Україні, у нас вдома, в Республіці Молдова, все спокійно і війна, ведеться поряд. На жаль, мас-медіа не висвітлювали належним чином, що відбувається в Україні, це якось посприяло тому, що люди просто не думали і не відчували те, що війна прийшла і до нашого дому, — пояснює необізнаність громадян його країни Юрій Брічаг.

За словами ексглави розвідки Молдови, він бачив жахи та наслідки війни, оскільки родичі його дружини живуть в Україні, а діти працювали волонтерами, коли почався потік біженців.

Від них він дізнався про моторошні випадки та жахливий біль дітей, яких незаконно вивезли з окупованих країною-агресоркою українських регіонів.

Щодо “ДНР” і “ЛНР”, ми можемо сказати, що у нас є такий приклад — це Придністров’я. Україна для себе зробила правильний висновок — не можна домовлятися з агресором у будь-якій формі. Ніхто з боку України не пішов на те, що ми називаємо Придністровським конфліктом, який уже 30 років все ще існує, — підсумував Юрій Брічаг.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?