Війна вирішила в Україні один з ключових конфліктів: хто свій і хто чужий — Свідомі про несвідоме
Категорія
Україна
Дата публікації

Війна вирішила в Україні один з ключових конфліктів: хто свій і хто чужий — Свідомі про несвідоме

Війна вирішила в Україні один з ключових конфліктів: хто свій і хто чужий — Свідомі про несвідоме
Джерело:  online.ua

Як проявляється духовність українського народу у ставленні до ворога та які питання вирішила для українців війна обговорювали у новому випуску циклу етерів «Свідомі про несвідоме» на ютуб-каналі online.ua доктор психології Василь Мосійчук, академік Української академії наук Віталій Луньов та професор нейропсихології Богдан Ткач.

Джерело:  ютуб-канал online.ua

Василь Мосійчук зазначив, що українці не тікають, як того хотіла росія, але й не біжать на кулемет, щоб загинути.

Ми ж розуміємо, що їх більше а нас менше. Але ви подивіться, ми ненавидимо їх. Але коли потрапляє (в полон, - ред.) поранений російський боєць, ми бачимо, як наші солдати ставляться до його життя. Вони поважають життя всюди. Вони могли його підстрелити, але вони його перебинтовують. Ми ж розуміємо, що це не для “показухи”. Це наш козацький дух.

Доктор психології питає, чому в українців є ненависть до того, що зайшли на нашу територію, але ця ненависть не переходить на фізичний рівень знищення цієї нації, людини, яка перед тобою поранена?

Ми ж мудро воюємо, як козаки. Ми цінуємо життя кожного нашого солдата. І ми це бачимо. Урешті-решт, у нас проявилось те, що було закладено в генах, і ми перебудувалися до такої ситуації. Але чому ми не звіріємо, як вони звіріють в чатах, коли кричать, що треба вбивати українців? Ми подаємо руку допомоги пораненому, людині. Що це таке?

Українці цивілізаційно відірвалися від Радянського союзу 

Віталій Луньов висловив думку, що це, ймовірно, є особливою духовністю українського народу.

Ми все одно неминуче, на щабель чи два, чи три, відірвалися від того всього масового, що було в Радянському Союзі в плані цивілізованості. Зараз такий цікавий період нашого державотворення, коли ми найближче до наших витоків, до справжньої історії, яка зараз починає доходити до людей, бо не цінили свого. Навчалися чужого, а свого не цінували, як в класиці Шевченка.

Також академік відзначив, що українці розуміють, в якому стані зараз знаходяться – в стані захисту себе. Тому заощаджують "зайві патрони".

Українці, на відміну від росіян, які всі перемоги приписують собі, дуже щиро кажуть про те, що їм допомагає весь світ.

Нам дають поради кращі військові світу. Ми прислуховуємося до їхніх порад. Ми вибудовуємо якісь операції, ґрунтуючись на даних їх розвідки чи їх рекомендаціях. Тобто ми воюємо, але ми адекватні. Бо ми не нападаємо.

Українці мають виважену політику, бо вона пов’язана зі збереженням свого.

Через те, ми — адекватні. Реально адекватна нація, адекватні люди, які захищають своє.

Яке питання для українців вирішила війна

Василь Мосійчук нагадав, що українці весь світ запалили тим, що перестали боятися путіна.

Його боялися всі. Росію боялися всі. Так, держави, політики ще грають ці ролі. Але ми дякуємо Європі і європейцям, американцям, всьому світу, який нас підтримує. Тому що ми розуміємо культуру вашого буття, що якби ви нас не підтримували, то ваші політики також нас не підтримували б. І ми дуже вам вдячні, тому що ми представляємо науковий світ нашої країни. Ми представляємо те, що ми вам доносимо те, що у нас діється. Ми разом, ми єдині зі спільнотами інших країн, але перша іскра пішла від українців.

Богдан Ткач підтримав цю думку, тому що бачить, як науковий світ підтримує, ділиться своїми напрацюваннями і готовий навчати тих методів, що вони мають для вирішення даної проблеми.

І вони готові вчитися в нас, тому що ми не в лабораторних умовах, а в реальних умовах зіткнулися з цим. Тому ми є не одні. Нам допомагає весь світ.

Віталій Луньов зазначив, що головне те, що українці вирішили одне з ключових питань: хто є свій, а хто є чужий. Ми побачили, що якщо у нас є чужі серед своїх, то їх мало. І їх питання вже теж вирішене.

Василь Мосійчук має надію, що бабусі і дідусі вже "не будуть нам заважати".

Віталій Луньов нагадує, що ці "бабусі і дідусі" розвалили Радянський Союз, проголосувавши за це на референдумі.

Зараз у них то ностальгія за минулим, то просто маразм, то ще щось. Тому вони собі в біологічний спосіб зникнуть і не більше. Питання в іншому: що ключовий конфлікт, який завжди був в Україні – хто свій, а хто чужий, – вирішений.

Учасники цього випуску «Свідомі про несвідоме»:

  • Василь Мосійчук, доктор психології, автор наукових робіт, поет

  • Віталій Луньов, клінічний професор психології та клінічного нейропсихоаналізу, член Американської психологічної асоціації, академік Української академії наук

  • Богдан Ткач, клінічний професор нейропсихології, доктор психологічних наук з медичної психології, старший дослідник та лікар

Читайте також: У чому секрет виживання та безстрашності українців у складних умовах — Свідомі про несвідоме

«Свідомі про несвідоме» — це серія психологічних етерів, у якій беруть участь авторитетні фахівці з різних сфер, від психології до міжнародної економіки. Вони не тільки обговорюють найактуальніші теми сьогодення, а й дають поради українцям, як вберегти своє ментальне здоров’я під час війни та після її завершення.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?