Військові експерти змоделювали сценарії вторгнення РФ в Україну
Категорія
Україна
Дата публікації

Військові експерти змоделювали сценарії вторгнення РФ в Україну

Військові експерти змоделювали сценарії вторгнення РФ в Україну
Джерело:  online.ua

У звіті Американського інституту дослідження війни, який був опублікований станом на грудень 2021 року, проведено аналіз розміщення російських військ біля кордонів з Україною.

Джерело: Американський інститут дослідження війни

Сценарії вторгнення російських військ

На думку аналітиків, навіть якщо в Кремлі і розраховують на захоплення України, це спровокує масштабний збройний конфлікт, та окуповану територію доведеться відбудовувати, створювати окупаційну владу, що вимагатиме колосальних фінансових та капітальних витрат.

З огляду на це, американські експерти допускають, що сценарій російського вторгнення в Україну буде складатись з великої кількості окремих військових операцій, що дозволить знизити витрати та ризики.

Найбільш вірогідним, на думку американських аналітиків, є проведення десантних операцій та використання механізованих підрозділів, які можуть розміщуватись на території Білорусі.

У той же час, Росія може почати відкрито розміщувати свої механізовані, танкові та артилерійські частини на території Донбасу, що перебуває під контролем України.

Російські війська та посібники окупантів можуть спробувати прокласти коридор з території ОРДЛО до анексованого Криму.

За одним із сценаріїв, російський десант буде висаджено біля узбережжя Одеси. У такому разі Москва буде намагатись захопити все західне узбережжя Чорного моря.

Аналітики також допускають, що у Кремлі можуть вдатися до проведення раптової, стрімкої атаки механізованими частинами з метою захоплення Харкова.

Російські війська біля кордонів з Україною

Однак, на думку аналітиків, найвірогіднішим сценарієм є вторгнення російських військ в Україну через територію Білорусі.

Наразі біля кордонів з Україною розміщені:

  • 2-а гвардійська мотострілецька Таманська ордена Жовтневої Революції, Червонопрапорна, ордена Суворова дивізія імені М. І. Калініна;

  • 4-а гвардійська танкова Кантемирівська ордена Леніна, Червонопрапорна дивізія імені Ю. В. Андропова;

  • 76-а гвардійська десантно-штурмова Чернігівська Червонопрапорна, ордена Суворова дивізія;

  • 98-а гвардійська повітряно-десантна Свірська Червонопрапорна, ордена Кутузова дивізія імені 70-річчя Великого Жовтня;

  • 106-а гвардійська повітрянодесантна Тульська Червонопрапорна, ордена Кутузова дивізія;

  • 7-а гвардійська десантно-штурмова Червонопрапорна, орденів Суворова та Кутузова дивізія (гірська);

  • 144-а гвардійська мотострілецька Єльнинська Червонопрапорна, ордена Суворова дивізія;

  • 3-я мотострілецька Вісленська Червонопрапорна, орденів Суворова та Кутузова дивізія;

  • 150-та мотострілецька Ідрицько-Берлінська ордена Кутузова дивізія;

  • 42-а гвардійська мотострілецька Євпаторійська Червонопрапорна дивізія.

Окрім цього Росія тримає окремий військовий корпус на території Криму, оперативна група російських військ перебуває на території невизнаного Придністров'я.

1-й та 2-й армійські корпуси знаходяться на території Донбасу та 18-та гвардійська мотострілецька Інстербурзька Червонопрапорна, ордена Суворова дивізія. А також окремі частини СЗГ і морської піхоти разом із частинами із 41-ї загальновійськової Червонопрапорної армії.

Один із планів нападу РФ на Україні (фото — bild.de)

На думку американських аналітиків, найбільш вірогідно, що у Кремлі не вдадуться до відкритого вторгнення в Україну, але Росія може вдатись до окремих військових операцій.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?