Військові РФ після важкої поразки відмовляються йти на штурм Вугледара — звіт аналітиків ISW
Категорія
Україна
Дата публікації

Військові РФ після важкої поразки відмовляються йти на штурм Вугледара — звіт аналітиків ISW

Військові РФ після важкої поразки відмовляються йти на штурм Вугледара  — звіт аналітиків ISW
Джерело:  online.ua

За інформацією аналітиків з Інституту вивчення війни (ISW), наступ злочинної російської армії в районі Сватового та Кремінної на Луганщині сповільнився через важкі втрати. У той же час після попередньої поразки російські військові відмовляються йти на повторний штурм Вугледара.

Джерело: звіт аналітиків ISW

Що відомо про ситуацію у зонах бойових дій на сході України

За інформацією аналітиків, протягом 23 лютого російські військові злочинці здійснювали обмежені атаки в районі Сватового.

У Генштабі ЗСУ повідомили, що окупанти намагались вести безуспішний наступ в районі Стельмахівки (за 15 км на захід від Сватового).

На геолокаційних кадрах станом на 23 лютого ЗСУ завдають ударів по позиціях армії РФ на північ від Нововодяного (15 км на південь від Сватового), що свідчить про обмежене просування окупантів за напрямком Сватове-Кремінна.

Армія протягом 23 лютого здійснювала обмежені удари в районі Кремінної.

За інформацією Генштабу ЗСУ, окупанти безуспішно намагались просунутись в районі Кремінної і Білогорівки (10 км на південь від Кремінної) та в районі Серебрянського лісу (10 км на південь від Кремінної).

Керівник Луганської ОВА Сергій Гайдай зазначив, що окупаційна армія РФ віддає перевагу спробам наступу в районі Кремінної та через значні втрати російських військових темп бойових дій істотно знизився.

Один з російських військових блогерів 23 лютого опублікував кадри, на яких  нібито показано командира БАРС-13 (Бойовий армійський резерв країни) "Артиста" у Білогорівці, який стверджує, що російські війська продовжують спроби захопити населений пункт.

Цей блогер також стверджував, що російські сили безуспішно атакували Білогорівку та наступали на Зарічне (17 км на захід від Кремінної) з Діброви (5 км на південний захід від Кремінної).

Повідомляється, що геолокаційні кадри, опубліковані 23 лютого, показують дистанційне керування саморобним вибуховим обладнанням, створене 35-ю окремою гвардійською мотострілецькою бригадою (41-а загальновійськова армія Центрального військового округу), яке рухається в бік українських позицій і не спрацьовує поблизу Червонопопівки (6 км на північ від с. Кремінна).

На Донеччині російські військові продовжують спроби наземних атак в районі Бахмута.

У Генштабі ЗСУ зазначили, що окупанти продовжують атакувати українські позиції в самому Бахмуті, на північний захід від Бахмута поблизу Оріхово-Василівки (8 км на північний захід), Дубово-Василівки, (5 км на північний захід), Берхівки (2 км на північний захід), Малоільїнівки (на північній околиці Бахмута), Ягідного (безпосередньо на північно-західній околиці Бахмута); на південний захід від Бахмута біля Дилівки (16 км на південний захід); та на захід від Бахмута біля Іванівського (5 км на захід).

Відповідно до геолокаційних кадрів, російські війська поступово просуваються у східному, південному та південно-західному секторах Бахмута.

При цьому в міноборони країни-агресорки заявили, що на цій ділянці фронту ведуть бойові дії "добровольці десантно-штурмових загонів" (формулювання, яким Міноборони РФ називає групу "Вагнера", не називаючи їх прямо) і частини 76-ї гвардійської повітряно-десантної дивізії.

Аналітики ISW також зафіксували повідомлення що підрозділи 106-ї повітряно-десантної дивізії діють у районі Бахмута, а підрозділи як 106-ї, так і 76-ї повітряно-десантної дивізії діють поблизу Кремінної Луганської області.

За словами експертів, це свідчить про те, що жодна з дивізій не розгорнута як цілісне формування в жодному районі.

За словами російських воєнкорів", найманцям з терористичної ПВК Вагнер вдалось витіснити українські сили з Берхівки і тепер вони контролюють більшу частину населеного пункту, звідки ведуть бої в напрямку Ягідного та північно-західних околиць Бахмута.

Російський військовий блогер стверджував, що російські війська також просунулися в самому Бахмуті та в районі Соледару на північний схід від Бахмута.

Також "воєнкори" відзначають, що "Вагнер" частково відновив контроль над втраченими позиціями на трасі Т0504 Костятинівка-Часів Яр-Бахмут, тим самим перекривши трасу та підійшовши до південно-східної околиці Іванівського.

На кадрах, опублікованих власником групи "Вагнера" Євгеном Пригожиним 23 лютого та пізніше геолокованим, видно, як він відвідує свої війська у східному Бахмуті в межах 500 метрів від нинішньої лінії фронту, хоча Пригожин стверджував, що він знаходився в межах 400 метрів від лінії фронту.

Протягом 23 лютого окупанти також продовжували спроби наступу в районі Авдіївки та на північ від окупованого Донецька.

У Генштабі зазначили, що окупанти протягом доби здійснили 43 провальні спроби атак в цьому районі, зокрема поблизу самої Авдіївки та на північний схід від Авдіївки біля Новобахмутівки (10 км на північний схід). Авдіївки) і Кам'янки (3 км на північний схід).

Геолокаційні кадри показують, що російські війська незначно просунулися на північ від Авдіївки в районі Новобахмутівки.

Речник ООС на Таврійському напрямку полковник Олексій Дмитрашківський зазначив, що російські війська посилили активність на Авдіївському та Вугледарському напрямках.

За його словами, окупанти ведуть наступ ударними групами чисельністю від 10 до 15 осіб і механізованими підрозділами невизначених ешелонів.

Ймовірно, це означає, що російські війська використовують штурмові групи розміром приблизно в загін за підтримки ротних механізованих підрозділів.
Російський "воєнкор" опублікував кадри, як 56-й окремий батальйон так званої "ДНР" завдає удару по українських позиціях під Авдіївкою, і заявив, що батальйон просувається вперед метр за метром.

23 лютого російські війська продовжили наземні обстріли західних околиць Донецька.

У Генштабі ЗСУ повідомили, що росіяни продовжують атакувати позиції українських військових на північно-західних околицях Донецька поблизу Невельського та Водяного; на південно-західній околиці Донецька в районі Мар'їнки, Побєди та Новомихайлівки.

Геолокаційні кадри показують, що російські війська просунулися до Побєди, вказуючи на те, що вони, ймовірно, досягли додаткових успіхів на південь від Мар’їнки, щоб досягти району Побєди.

Російські військові блогери стверджували, що російські війська продовжують наступати на північно-західну околицю Донецька, а бойовики так званої "ДНР" завойовують територію в самій Мар’їнці.

Протягом 23 лютого окупанти також продовжували спроби наземних атак в районі Вугледара.

За інформацією Генштабу ЗСУ, росіяни атакували позиції ЗСУ в районі Вугледара (30 км на південний захід від Донецька) та Пречистівки (35 км на південний захід від Донецька), а елементи 155-ї морської піхотної бригади в цьому районі відмовляються воювати через нещодавні невдалі операції.

За словами Олексія Дмитрашківського, останнім часом російські війська посилили свою активність у районі Вугледара, а Міністерство оборони Сполученого Королівства (МО Великобританії) попередило, що російські сили в цьому районі, можливо, готуються до чергового наступу.
Російські військовий блогер стверджували, що російські сили ведуть бої на південний схід від Вугледара між Павлівкою та Микільським.

Що відбувається на півдні України

За інформацією російських джерел, ЗСУ відбили спробу наступу окупантів поблизу Новоданилівки у Запорізькій області.

Російські війська продовжували регулярні обстріли на захід від Гуляйполя та в Херсонській, Миколаївській та Дніпропетровській областях.

За словами представників України, окупанти продовжують посилювати оборону на східному (лівобережному) Херсонщині.

Радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань зазначив, що росіяни розгортають додаткову військову техніку в районі Каховки та Нової Каховки.

Російська влада повідомила про дострокове завершення ремонту прольотів Керченського мосту 23 лютого.
Раніше російська влада заявляла, що роботи з відновлення шляхових прольотів мають завершитися до березня 2023 року.
15 листопада 2022 року віце-прем’єр-міністр Росії Марат Хуснуллін заявив, що російська влада відновить пошкоджену ділянку залізничних колій Керченської протоки до 1 грудня 2023 року.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?