Влада України готує радикальне рішення по Донбасу
Категорія
Політика
Дата публікації

Влада України готує радикальне рішення по Донбасу

Влада України готує радикальне рішення по Донбасу
Джерело:  online.ua

Переговорний процес по Донбасу між командами російського президента Володимира Путіна і українського лідера Володимира Зеленського знаходиться в глухому куті. Кремль блокує переговори з будь-яких надуманих причин, щоб змусити офіційний Київ піти на поступки. Тим часом в зоні ООС почалося загострення - за наказом Москви бойовики посилили обстріли по позиціях українських військових, в результаті чого в зоні ООС практично щодня гинуть і отримують поранення захисники України. Голова української делегації в Тристоронньої контактній групі Леонід Кравчук вважає, що таким чином Росія демонструє свою відмову від миру на Донбасі, тому і блокує переговори в ТКГ. Але він попередив команду Путіна, що якщо Москва і далі буде стояти на своїй дивній позиції, що не є стороною конфлікту, то Київ піде на радикальні кроки, щоб вивести ситуацію з глухого кута. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Україна 24.

"Ситуація рухається по колу, ніяких конструктивних пропозицій з боку Росії немає. Вона продовжує займати дивну позицію. Вона вважає, що виконує якусь дивну функцію, а саме, що вона спостерігач. Хоча ніхто їй таких доручень, таких повноважень не давав. Тому якщо Росія надалі буде стояти на тому, що вона не є стороною конфлікту, а тільки спостерігачем, і шукати будь-які причини, щоб блокувати наші переговори, то можна говорити, що ситуація знаходиться в глухому куті. І що вивести її з глухого кута можна тільки радикальними кроками ", - попередив команду Путіна Кравчук.

Глава української делегації в ТКГ пояснив, що радикальні кроки не означають силовий сценарій. Йдеться про зміну тих домовленостей, які діють зараз.

"Я не думаю, що радикальні кроки - це силові кроки. Ми будемо шукати інші домовленості. Тобто визнаємо, що ситуація в тупику і що вона повинна бути змінена", - пояснив план офіційного Києва Кравчук.

Перший президент України підкреслив, що команда Зеленського не вимагає Путіна допомогти у вирішенні конфлікту, а Україна готова дати відсіч різним сценаріям з боку держави-агресора Росії.

"Якщо ви послухаєте Путіна, Лаврова, Пєскова, Гризлова, то в різний час вони говорять різне, а висновок один - вони там ні до чого, вони якісь спостерігачі, вони нам, бачте, допомагають вирішити питання якогось внутрішнього конфлікту . А ми їх просимо? Ми говоримо: йдіть геть до чортової матері. Ми ж не просимо їх вирішувати конфлікт, допомагати нам, немає такого звернення, і ніколи не буде. Ми не просимо агресора допомагати нам вирішити ситуацію з агресором - це якась дивина. Але вони настільки неадекватні в своїх оцінках, я стежу за кожним їхнім виступом, і їх важко зрозуміти. Вони думають, що настільки хитрі, що можуть самі себе перехитрити ", - додав Кравчук.

Як відомо, російська сторона заблокувала переговори по Донбасу не тільки на рівні ТКГ, але і на вищому рівні. Команда Путіна вимагає, щоб український уряд ухвалив рішення за вигідними Кремлю законопроектів, які фактично дозволять Росії управляти в Луганській і Донецькій областях. При цьому Росія намагається зняти з себе відповідальність за війну на Донбасі, звинувачуючи українських військових в порушенні перемир'я. Важливо відзначити, що саме Путін постійно провокує загострення на Донбас і за традицією звинувачує в ньому Київ. Останнє загострення, наприклад, стало наслідком нового заяви глави Кремля про те, що Росія "ніколи не кине Донбас". І хоча офіційна Москва почала стверджувати, що ця "допомога" передбачає тільки соціальну підтримку населення ОРДЛО, вона обернулася новими обстрілами в зоні ООС і втратами української армії.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що у Зеленського назвали терміни завершення війни і повернення Донбасу. Представник української делегації в Тристоронньої контактній групі Сергій Гармаш вважає, що завершення війни на Донбасі і повернення контролю України над ОРДЛО відбудеться протягом найближчого десятиліття. Він переконаний, що українській владі вдасться створити такі умови, щоб Путін захотів вийти з Донбасу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?