Влада України вирішила більше не чекати рішення Путіна по Донбасу
Категорія
Політика
Дата публікації

Влада України вирішила більше не чекати рішення Путіна по Донбасу

Влада України вирішила більше не чекати рішення Путіна по Донбасу
Джерело:  Укрінформ

Українська влада вирішила більше не чекати рішення Кремля і його керівника Володимира Путіна по Донбасу, команда якого навмисно блокує переговорний процес. Офіційний Київ має намір рухатися в своєму форматі задля врегулювання конфлікту і деокупації територій ОРДЛО. На даний момент готується відкриття ще двух КПВВ в Луганській області, нове розведення сил і засобів, а також обговорюються нові локації щодо можливого гуманітарного розмінування. Більш того, МінТОТ розпочало підготовку законопроекту про перехідний період після деокупації окремих районів Донецької та Луганської області, а також планує реалізувати ідею попередньої підготовки працівників майбутніх місцевих органів влади на цих територіях. Про це повідомив віце-прем'єр-міністр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, перший заступник глави делегації України в Тристоронній контактній групі Олексій Резніков, передає ONLINE.UA з посиланням на Укрінформ.

"У нас на сьогодні готується до відкриття - сподіваюся, до 10 листопада - два нових КПВВ в населених пунктах Щастя і Золоте, про що була розмова в Парижі. На сьогодні вже визначені місця ще чотирьох пунктів можливого розведення сил і засобів, а також близько 19 -ти нових локацій щодо можливого гуманітарного розмінування. Україна не повинна чекати, коли з'явиться "добра воля" в Кремлі, ми повинні рухатися у власному форматі, будуючи свій, власний, ландшафт ", - підкреслив Резніков.

Правда міністр додав, що остаточна крапку в цих питаннях не поставлена, так як процес Мінська заблокувала команда Путіна і представники окупаційного режиму в Донецьку і Луганську, які є громадянами РФ і сприймаються Києвом в переговорному процесі виключно як члени російської делегації.

Резніков додав, що у МінТОВ є амбітне завдання - підготувати законопроект про перехідний період, складовою частиною якого буде перехідне правосуддя. Зокрема, він нагадав, що в Хорватії є досвід амністії осіб, які не вчиняли військових злочинів, а ті, хто скоювали злочини, все одно повинні бути притягнуті до відповідальності. За словами Резнікова, під час недавньої поїздки в Хорватію він зрозумів, що головним завданням перехідного періоду і мирної реінтеграції окупованих територій є відновлення довіри між людьми. Тому, як зазначив Рєзніков, він повернувся в Україну з ідеєю готувати вже заздалегідь працівників майбутніх адміністрацій, мерій, які після деокупацію відразу прийдуть на місце і будуть готові працювати.

"А це означає, що вони вже зараз повинні бути задекларовані як адміністрації міста, села, поки що знаходяться під окупацією. Проста ідея - у хорватів був мер Вуковара, коли місто було окуповане, і потім цей мер приїхав працювати в уже деокупованій Вуковар", - пояснив свою ідею міністр.

Важливо нагадати, що на даний момент російська делегація в ТКГ Донбасом заблокувала переговори, так як домагається проведення місцевих виборів в так званих "ЛНР" і "ДНР", що прописано в Мінських угодах. Команда Путіна категорично відмовляється обговорювати важливих питань, в тому числі щодо обміну полоненими, наполягаючи на тому, щоб Верховна Рада України змінила постанову про місцеві вибори, які призначені на 25 жовтня, і надала "особливий статус" Донбасу.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що команда Путіна вирішила поскаржитися на офіційний Київ Франції та Німеччини. У Кремлі незадоволені тим, що команда українського лідера Володимира Зеленського зайняла жорстку позицію і не збирається йти на поступки ні Путіну, ні бойовикам ОРДЛО, яких він підтримує. Але відповіді Берліна і Парижа не влаштував Кремль. Глава МЗС РФ Сергій Лавров назвав "відписками" офіційні листи Німеччини і Франції у відповідь на скарги і ультиматуми Москви.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?