Влада вирішила, скільки українських студентів отримуватимуть стипендії
Категорія
Економіка
Дата публікації

Влада вирішила, скільки українських студентів отримуватимуть стипендії

Влада вирішила, скільки українських студентів отримуватимуть стипендії
Джерело:  online.ua

У Міністерстві освіти і науки повідомили, що з 2017 року стипендію отримуватимуть не всі студенти з усередненою «четвіркою», а тільки ті, які займуть у рейтингу вузів найвищі місця.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу Міносвіти.


Під час Міжвідомчої наради з приводу проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до стипендіального забезпечення» в міністерстві припустили, що стипендії отримуватимуть близько 50% студентів, мінімальна стипендія збільшиться на 34,4%, а підвищена - на 72,9%.


На 90% місце студентів у рейтингу визначатиме успішність, а на 10% - критерії, який визначить сам вуз з обов'язковим погодженням з органами студентського самоврядування університету.


Читайте також:  Один зі студентів-борців за стипендію в Україні недавно їздив в Москву: з'явилися фото


"Зараз в проекті бюджету закладено 2,978 млрд грн на соціальні стипендії і 2 млрд грн на академічні стипендії. Ми ж пропонуємо перекинути 1,7 млрд грн з соціальних стипендій на академічні, що дозволить не тільки повністю профінансувати зрослі соціальні стипендії, а й забезпечити виплату збільшених стипендій майже для половини студентів", - заявила міністр освіти Лілія Гриневич.


З 50% студентів, які отримуватимуть стипендії, 43% будуть отримувати академічні стипендії за рейтинговою системою, а соціальні отримуватимуть 7% студентів, повідомила Гриневич.


Для вузів III-IV рівня акредитації мінімальна стипендія буде на рівні 1100 грн, що на 33,4% більше, ніж в минулому році. Кращі студенти будуть отримувати стипендію на 72,9% більше, ніж зараз, - 1600 грн.


Мінімальна стипендія для студентів вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації становитиме 830 грн, а для учнів професійно-технічних навчальних закладів - 415 грн.


Також повідомляється, що більше ніж на 100%, збільшується стипендія для кращих студентів, що навчаються на складних спеціальностях, де важко отримати високу оцінку.


"Зокрема, мова йде про природно-математичні педагогічні спеціальності (вчителів хімії, фізики, біології тощо) та інших математичних, природничих та інженерних спеціальностях. Для них стипендія в вузах III-IV рівня акредитації становитиме 2036 грн, у вузах I- II рівня акредитації - 1536 грн", - сказано в повідомленні Міносвіти.


При цьому заступник міністра фінансів Сергій Марченко заявив під час наради, що його відомство вже зараз дає згоду на перерозподіл видатків з соціальних стипендій на академічні в розмірі 1,4 млрд грн, а перед тим, як говорити про перерозподіл в обсягах 1,7 млрд грн ., потрібно побачити розрахунки.


Він зазначив, що, швидше за все, такий перерозподіл доцільний, але в постанові має бути визначено, що академічні стипендії отримує близько 40% студентів і не більше 50%.


Гриневич також заявила, що, якщо студенти здають зимову сесію в грудні, стипендію за новими правилами вони отримають вже в січні 2017 року, а якщо сесія в січні - нова стипендія буде в лютому, причому ці студенти отримають за січень стипендію за старими правилами.


Як повідомляв ONLINE.UA,  президент України Петро Порошенко, виступаючи у вересні зі щорічним зверненням до Верховної Ради, пообіцяв, що не підпише державний бюджет, в якому буде передбачено скасування стипендій для студентів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?