Влив коронавірусу на мозок
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Влив коронавірусу на мозок

Влив коронавірусу на мозок
Джерело:  online.ua

Відомі іноземні нейрофірурги та неврологи неодноразово попереджали про те, що коронавірус може спровокувати серйозні пошкодження мозку і центральної нервової системи та навіть стати причиною психозу, паралічу або інсульту. ONLINE.UA дізнався найважливіші деталі пагубного впливу COVID-19 на роботу нейронів та головного мозку людей.

Джерело: Nature, National GeographicUCL NEWS, Orlando Neurosurgery

COVID-19 атакує мозок на різних етапах зараження

Так, британські неврологи дійшли висновку, що коронавірус може призвести до серйозного пошкодження мозку навіть у пацієнтів з легкими симптомами хвороби або навіть у тих, хто вже одужав.

Вказано, що вчені із Університетського коледжу Лондона діагностували гострий розсіяний енцефаломієліт у більш ніж 40 британських пацієнтів з коронавірусом. За їхніми словами, це захворювання спровоковує дегенеративне руйнування центральної нервової системи, яке вражає так звану миелиновую оболонку нервових клітин головного і спинного мозку.

Неврологи також звертають увагу на те, що 20 з цих пацієнтів страждали від запалення центральної нервової системи, 10 — від скороминущої енцефалопатії (захворювання мозку - ред.) з маренням або психозами, у 8 людей був інсульт, ще у 8 — пошкодження нервів, в основному з синдромом Гієна-Барре.

"COVID-19 атакує мозок так, як ми не бачили ні у одного з вірусів раніше. З точки зору біології у гострого розсіяного енцефаломієліту є схожість з розсіяним склерозом, але він протікає важче. У деяких пацієнтів починаються тривалі проблеми зі здоров'ям, інші ж швидко відновлюються", — пояснив UCL NEWS провідний автор дослідження і консультант Університетського коледжу Лондона Майкл Занді.

Найбільше від коронавірусу у мозку страждають астроцити

Останні дослдіження вчених також підтверджують той факт, що коронавірус може інфікувати астроцити — це тип клітин, яких багато в головному мозку і які виконують безліч функцій.

"Астроцити роблять дуже багато, підтримуючи нормальну роботу мозку, включно із забезпеченням нейронів поживними речовинами, щоб вони продовжували працювати", - розповідає невролог з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско Арнольд Крігштейн.

За словами вчених, саме заражені астроцити стають причиною деяких неврологічних симптомів, пов'язаних з COVID-19. Насамперед йдеться про ввтому, депресію і "мозковий туман", який спровоковує сплутаність свідомості і забудькуватість.

Ба більше, психологиня-реабілітологиня з Johns Hopkins Medicine Меган Хозі розповіла, щопонад 33% пацієнтів з важким перебігом коронавірусу мають симптоми, схожі з симптомами черепно-мозкової травми.

"Пацієнтам складно зосередитися. Вони можуть не знати, де вони знаходяться, цей стан може тривати годинами, днями або навіть тижнями. Ми знаємо, що чим довше хтось знаходиться мареннях, тим гірше буде виглядати його когнітивна картина в довгостроковій перспективі", — додала Хозі.

Доктор медицини, сертифікований нейрохірург із Орландо Раві Х. Ганді, який лікував молодих пацієнтів з серйозними захворюваннями головного мозку, спровокованими COVID-19, визнав, що наразі наукова спільнота не може спрогнозувати вплив коронавірусу на здоров'я людей.

"Я бачив молодих пацієнтів, у яких були такі стани, а також пацієнтів, які перенесли інсульт або крововилив в мозок. Ми вважаємо, що це пов'язано з порушеннями згортання крові або згортанням крові через зараження вірусом COVID-19", — каже Ганді.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?