Вперше в історії Україна прирівняла електронні паспорти до звичайних
Категорія
Україна
Дата публікації

Вперше в історії Україна прирівняла електронні паспорти до звичайних

Вперше в історії Україна прирівняла електронні паспорти до звичайних
Джерело:  online.ua

30 березня український парламент проголосував за закон, який надає електронній версії паспорту у смартфоні статус повноцінного документу. Відповідний законопроєкт 4355 підтримали 302 народних обранця. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на сайт Верховної Ради та повідомлення міністр цифрової трансформації Михайло  Федоров  у Telegram.

"Вітаю українців з історичною подією. Ми - перша країна, де електронні паспорти мають таку ж юридичну силу, як їх фізичні аналоги. Ми створили світової кейс для побудови цифрового держави", - написав представник Кабінету міністрів.

В пояснювальній записці зазначається, що закон почне діяти з 23 серпня. Документ вносить наступні новації:

▪️ закріплює визначення термінів "е-паспорт", "е-паспорт для виїзду за кордон";

▪️ встановлює, що е-паспорт і е-паспорт для виїзду за кордон формуються безкоштовно та можуть пред’являтися на території України для посвідчення особи та підтвердження громадянства, крім випадків перетинання державного кордону та лінії розмежування з окупованими територіями.

 ▪️ передбачає наявність в е-паспортах інформації про місце проживання та код платника податків.

Федоров також пояснив, що тепер можна використовувати цифрові паспорти нарівні з паперовими і не хвилюватися, якщо забув паперовий документ вдома. Завжди можна використовувати паспорт в додатку "Дія".

"Відкриття банківського рахунку онлайн, касові операції в банку, подорож поїздом або літаком всередині країни, заселення в готель, отримання посилок на пошті, підтвердження віку в супермаркеті", - перерахував переваги е-паспорта Михайло Федоров.

Варто звернути увагу на те, що наразі цифрові паспорти (ID-картка та біометричний паспорт) – доступні в додатку "Дія".

Як повідомляв раніше ONLINE.UA, країни Євросоюзу ввели так звані паспорти вакцинації проти коронавірусу COVID-19, які дозволять відповідним особам, наприклад, перетинати кордони. Аналогічні ініціативи наразі обговорюють в українському уряді. Своєю думкою з цього приводу поділився також президент Володимир Зеленський.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?