Вперше в історії України - НБУ прийняв неочікуване рішення
Категорія
Економіка
Дата публікації

Вперше в історії України - НБУ прийняв неочікуване рішення

Вперше в історії України - НБУ прийняв неочікуване рішення
Джерело:  online.ua

11 червня керівництво Національного банку України прийняло рішення знизити облікову ставку ще на два процентних пункти - до 6%. Це найнижчий рівень облікової ставки в історії незалежної України. На такий несподіваний крок в НБУ пішли заради утримання інфляції нижче цільового рівня як можна довше. Нова облікова ставка НБУ почне діяти з п'ятниці, 12 червня. Про це повідомляв глава НБУ Яків Смолій під час брифінгу щодо рішень Правління Нацбанку, передає ONLINE.UA.

"З високою ймовірністю споживчий та інвестиційний попит залишатиметься пригніченим довше, ніж прогнозувалося в квітні. З одного боку, це буде утримувати інфляцію нижче цільового рівня довше, ніж передбачає квітневий прогноз. З іншого боку, це означає, що падіння української економіки може бути більш глибоким, ніж очікувалося. Такий розвиток подій вимагає подальшого пом'якшення монетарної політики для підтримки економіки на етапі поступового згортання карантину", - відзначили в НБУ.

У регуляторі пояснили, що інфляція в квітні-травні коливалася в районі позначки 2% і була нижчою, ніж очікувалося. Це стало наслідком відчутного падіння споживчого попиту на продукти харчування і товари не першої необхідності. Крім цього, інфляцію стримувало здешевлення енергоносіїв, збільшення пропозиції овочів і "заморожування" цін на значну кількість послуг під час карантину. В НБУ наголосили, що ці фактори нівелювали ефекти березневого ослаблення гривні і все ще підвищеного попиту на окремі товари в першій половині квітня, які на сьогодні повністю вичерпані.

"З огляду на очікуване перебування інфляції нижче цілі більш тривалий час, правління Національного банку знизило облікову ставку на 2 процентних пункти - до 6%. Таким чином, в цілому з початку року облікова ставка знижена на 7,5 п.п. і досягла найнижчого рівня за всю історію незалежної України. Пом'якшення монетарної політики і інші антикризові заходи Національного банку, введені в останні місяці, підтримають ділову активність в країні. За нашими оцінками, падіння української економіки в другому кварталі буде більшим, ніж очікувалося, хоча пік кризи вже пройдено. Тому для якнайшвидшого повернення економіки до зростання необхідні досить рішучі кроки ", - пояснили в НБУ.

У Нацбанку констатували, що повернення інфляції в діапазон 4-6%, який НБУ планував зробити постійним, відбудеться пізніше, ніж прогнозувалося. У квітневому прогнозі регулятора йшлося про кінець 2020 року.

Нагадаємо, облікова ставка - це вартість кредитів НБУ комерційним банкам, які можуть отримати від центробанку довгострокове або короткострокове рефінансування. Опосередковано ставка повинна визначати ціну кредитів на ринку. Саме за допомогою облікової ставки НБУ впливає на рівень інфляції - якщо прогнозована інфляція знаходиться вище цільового рівня, то для її зниження облікова ставка підвищується для приведення інфляції до мети 5%, при більш низькому прогнозованому показнику інфляції в порівнянні з цільовим рівнем ключова ставка знижується.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в квітні 2020 року НБУ знизив облікову ставку з 10% до 8%.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?