Втрата нюху через коронавірус - вчені з'ясували причини
Категорія
Технології
Дата публікації

Втрата нюху через коронавірус - вчені з'ясували причини

Втрата нюху через коронавірус - вчені з'ясували причини
Джерело:  online.ua

Коронавірус COVID-19 від самого початку пандемії відзначився незвичними симптомами у хворих, наприклад — втратою нюху, аносмією. Наразі вчені зуміли встановити причини цього явища. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Science Advances.

На думку британських отоларингологів, симптом став однією з головних ознак вірусу на початковій стадії. Висока температура, як зазначається, може навіть рідше зустрічатися, аніж аносмія.

Водночас представники Гарварду вивчили гени білків, які активні у верхній частині носової порожнини - ACE2 та TMPRSS2. Саме цими частинками користується коронавірус для закріплення у тканинах організму.

З'ясувалося, що згадані гени не уражають безпосередньо нейрони. Вони "захоплюють" опорні та базальні клітини у клітинах нюхального епітелію, що мають другорядне значення. Таким же чином інфекція дії у нижчих дихальних шляхах — первинній цілі COVID-19.

Вірус порушує роботу рецепторів через зараження допоміжних клітин епітелію. Інші неврологічні симптоми інфікування можуть мати відношення до ураження не безпосередньо нейронів, а клітин, від яких залежать їхні функції. Наприклад, клітин у кровоносних судин.

Нагадаємо, станом на 27 липня у світі встановили вже 16,2 мільйона діагнозів нового коронавірусу. Кількість загиблих сягнула близько 649 тисяч. Антилідерами з поширення вірусу стали США, Бразилія, Індія.

Як повідомляв ONLINE.UA, британські фахівці підготували надзвичайно чудові новини щодо нової вакцини проти коронавірусу COVID-19. Представники Оксфордського університету й компанії AstraZeneca досягли обнадійливих результатів у дослідженні препарату на людях. Подробиці передових випробувань — за посиланням.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?