Вучич звинуватив РФ у вербуванні сербів до лав ПВК Вагнера у війні проти України
Категорія
Політика
Дата публікації

Вучич звинуватив РФ у вербуванні сербів до лав ПВК Вагнера у війні проти України

Вучич звинуватив РФ у вербуванні сербів до лав ПВК Вагнера у війні проти України
Джерело:  online.ua

Президент Сербії Олександр Вучич закликав Кремль припинити за допомогою агентів та пропагандистів у соцмережах вербувати громадян його країни до ПВК "Вагнера", яка приймає активну участь у війні проти України. 

Джерело:  Reuters

Як Кремль вербує сербів на війну проти України 

Зокрема, президент Сербії розкритикував російські сайти та соцмережі, які публікують оголошення сербською мовою, закликаючі добровольців вступати у терористичну ПВК "Вагнера".

Чому ви, з "Вагнера", кличете когось із Сербії, коли знаєте, що це суперечить нашим правилам? - обурено питається Вучич.

Сербські добровольці брали участь у бойових діях на боці проросійських сил в Україні в 2014 і 2015 роках. Ніхто не має чіткого уявлення про точні цифри, але десятки сербів записалися воювати в Україні з 2014 року, кажуть оглядачі.

Законодавство Сербії забороняє участь своїх громадян у конфліктах за кордоном, і кілька людей були засуджені за це.

Вучич заперечив звинувачення в тому, що група Вагнера, очолювана Євгенієм Пригожиним, близьким союзником президента Росії Владіміра Путіна, має присутність в Сербії, де прокремлівські і ультранаціоналістичні організації підтримали вторгнення в Україну.

Міністр внутрішніх справ Сербії Мілош Вучевич у понеділок заявив, що цивільні й військові спецслужби країни вивчають і перевіряють інформацію про можливу участь сербів на боці Росії у війні проти України.

Інформація про участь сербів у війні в Україні на боці Росії почала поширюватись у соцмережах у середині січня. Тоді у російському "ВКонтакте" з’явились фото з нібито сербськими бойовиками, які прибули в Запорізьку область.

У повідомленні "ВКонтакте" стверджувалось, що серби приїхали в Україну в порушення закону й нібито вступили до так званого "батальйону імені Павла Судоплатова".

Одночасно у Telegram почали поширюватись відео з нібито сербськими бойовиками, які заявляють, що приїхали в Україну "допомагати нашим братам".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?