Вже з 1 січня - українцям повідомили чудові новини
Категорія
Україна
Дата публікації

Вже з 1 січня - українцям повідомили чудові новини

Вже з 1 січня - українцям повідомили чудові новини
Джерело:  online.ua

Глава МОЗ Максим Степанов повідомив українцям чудові новини - він пообіцяв, що вже з 1 січня 2021 року в Україні почне працювати Єдина система трансплантації, завдяки якій жителі країни, які потребують пересадки органів, зможуть розраховувати на швидке лікування не за кордоном, а в вітчизняних клініках. Після запуску цієї системи Україна зможе увійти до переліку країн, які є одними з лідерів в світі по трансплантації, таких як Іспанія, США, Німеччина. З такою заявою міністр охорони здоров'я виступив на щоденному брифінгу, передає ONLINE.UA.

Міністр пояснив, що в рамках розробки Єдиної державної інформаційної системи з питань трансплантації планують скласти реєстри донорів, а також реципієнтів - людей, які потребують пересадки органів. При цьому він зізнався, що дану систему замовили ще в 2018 році, але на баланс МОЗ її не поставили, так як "втратили флешку".

"Вона була замовлена в грудні 2018 року... Відразу перерахували трохи більше 26 млн гривень на створення цієї системи. У травні 2019 року тодішнє керівництво МОЗ підписало акт про прийняття даної системи. Судячи по акту, взяли її на якийсь флешці, ніхто цю флешку знайти не може. На баланс ця система поставлена не була ", - пояснив ситуацію Степанов.

Нову електронну систему трансплантації, за словами Степанова, фахівці розробляють з усіма необхідними елементами захисту, так як раніше вона не передбачала пошук донора і реципієнта, а це, як підкреслив міністр, "неприпустимі речі".

"Ми пішли дуже швидкими кроками по розвитку по всій країні центрів трансплантації. Ми залучаємо відповідно медичні установи, міняємо нормативні документи. Там дуже багато треба всього змінити, прийняти нормативних документів, щоб побудувати систему, яка буде безпечна. Завдання, яке поставлено перед відповідними фахівцями , - щоб ми змогли цю систему вдосконалити, розробити і запустити вже з 1 січня. Я хочу, щоб ми запустили з 1 січня. Нам дуже багато потрібно зробити ", - додав глава МОЗ.

Нагадаємо, в Україні з 1 січня 2019 року діє закон, що дозволяє трансплантацію органів. У ньому говориться, що кожен повнолітній громадянин України може погодитися на посмертне донорство або відмовитися від нього. Інформацію про це можуть занести в паспорт або посвідчення водія, також відомості про згоду на посмертне донорство в обов'язковому порядку будуть внесені в Єдину державну інформаційну систему трансплантації, яка поки що не працює.

Кілька днів тому МОЗ розширив перелік медустанов, які можуть проводити трансплантацію. У нього додали ще 12 клінік - дев'ять з органної трансплантацією і три по трансплантації кісткового мозку.

Як відомо, 15 липня Кабмін затвердив вартість деяких операцій з трансплантації органів в рамках пілотного проєкту "зі зміни механізму фінансування забезпечення оперативного лікування з трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів". У тарифах вказано, що найдешевша операція - пересадка нирки від живого донора - буде коштувати 323,7 тисяч гривень. Вартість пересадки печінки складе від 855 тисяч до 929 млн грн, без урахування супутніх тестів і операцій. Найдорожча операція - алогенна трансплантація гемопоетичних стовбурових клітин. Вона буде коштувати більше 1,3 млн грн.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський доручив створити спеціальний підрозділ, який буде розвивати трансплантацію в Україні - щоб громадянам країни не потрібно було виїжджати на лікування за кордон.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?