Я особисто в цьому зацікавлений - Зеленський дав Лукашенко неочікувану пораду
Категорія
Політика
Дата публікації

Я особисто в цьому зацікавлений - Зеленський дав Лукашенко неочікувану пораду

Я особисто в цьому зацікавлений - Зеленський дав Лукашенко неочікувану пораду
Джерело:  online.ua

Український глава Володимир Зеленський відреагував на масові протести в Білорусі, які виникли там після виборів президента. Він закликав білоруського колегу Олександра Лукашенка проявити терпимість до мітингувальників і відмовитися від вуличного насильства, до якого вдалися білоруські силовики при розгоні демонстрантів. Зеленський вважає, що вихід з кризової ситуації можна знайти тільки через діалог і громадську взаємодію. Президент України попередив Лукашенко, що в разі ескалації насилля буде наростати, а це загрожує дуже гіркими наслідками. Зеленський підкреслив, що особисто зацікавлений в тому, щоб Білорусь була по-справжньому незалежною і демократичною країною з сильною економікою і стабільними суспільними відносинами, так як ця країна є найближчим сусідом України, якій не байдуже, що буде з цією країною далі. З відповідним заявою Зеленський виступив 10 серпня, передає ONLINE.UА.

"Наші сусіди білоруси переживають зараз непрості часи. Вони намагаються визначити вектор свого подальшого розвитку. І це дуже непросто. Вже очевидно, що далеко не всі в країні згодні з оголошеними попередніми результатами виборів. А, як відомо, будь-яка легітимність виникає виключно з суспільної довіри. Виключно з довір. Сумніви ж у таких масштабах - це пряма дорога до насильства, до конфлікту, до суспільного протесту, який наростає. Що ми зараз, на жаль, і спостерігаємо", - прокоментував ситуацію в Білорусі український глава.

Зеленський вважає, що зараз уряду і суспільству, незгодному з попередніми результатами президентських виборів, потрібно домовитися. Але в нинішній кризі саме влада, на думку президента України, повинна забезпечити власному народу його права і свободи в повному обсязі.

"Білорусь в своїх діях повинна максимально дотримуватися загальновизнаних у цивілізованому світі демократичних стандартів. І постаратися забезпечити власному народу його права і свободи в повному обсязі. Тільки так можна зберегти надію на вихід з кризи. Україна і я особисто вкрай зацікавлені в тому, щоб Білорусь була по-справжньому незалежною і демократичною країною з сильною економікою і стабільними суспільними відносинами. Білорусь - наш найближчий сусід, і тому нам зовсім не байдуже, що там відбувається і що буде з нашими друзями далі", - підсумував президент України.

Як відомо, за даними офіційного екзит-полу, Олександр Лукашенко, який балотується на шостий термін, набрав 79,7% голосів, його основна опонентка Світлана Тихановька - 6,8%. За результатами екзит-пол на 21 закордонній виборчій дільниці на виборах президента Білорусі у Тихановської на цих виборчих дільницях 81,57%, у Лукашенка 5,89%. Тихановська заявила, що буде в судах відстоювати голоси виборців.

Після оголошення попередніх результатів виборів в Білорусі по країні прокотилася хвиля масових протестів. Тисячі білорусів вийшли на вулицю, протестуючи проти чинного президента Олександра Лукашенка, який беззмінно править країною вже 26 років і якого на Заході називають "останнім диктатором Європи".

Раніше ONLINE.UА повідомляв, що ніч після виборів в Білорусі була кривавою. До розгону масових протестів залучили ОМОН - зокрема автозак силовиків в'їхав у натовп протестуючих, а силовики стріляли по мітингуючих гумовими кулями і застосовували сльозогінний газ та світло-шумові гранати. Є постраждалі, але офіційних даних про їх кількість поки немає. Правозахисники також повідомили, що в ході протестних акцій затримані вже 170 осіб.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?