Я приїхав у Вільнюс з вірою у НАТО — Зеленський
Категорія
Політика
Дата публікації

Я приїхав у Вільнюс з вірою у НАТО — Зеленський

Я приїхав у Вільнюс з вірою у НАТО — Зеленський
Джерело:  online.ua

За словами президента Володимира Зеленського, він приїхав у Вільнюс на саміт НАТО з вірою у силу Альянсу.

Джерело: виступ президента України у Вільнюсі

Зеленський вірить у рішення НАТО стосовно членства України 

Сьогодні я приїхав сюди з вірою у рішення, з вірою у партнерів, з вірою у сильне НАТО. У НАТО, яке не сумнівається, не втрачає час та не озирається на будь-якого агресора, - підкреслив президент.

Він також зауважив, що хотів би, щоб ця віра стала упевненістю.

Упевненістю в рішення, яких всі ми заслуговуємо, яких очікує кожен наш воїн, кожен наш громадянин, кожна наша мати, кожна наша дитина. Хіба це завелике бажання? - питається глава держави.

Що відомо про рішення членів Альянсу стосовно членства України 

За словами генсека НАТО Єнса Столтенберга, Україна зможе стати повноцінним членом Альянсу тільки після завершення розв'язаної Кремлем злочинної війни.

Він також підкреслив, що наразі існують дві умови стосовно членства України.

Перший рівень - це рівень модернізації установ безпеки, оборони, управління, боротьба з корупцією. Це те, чим займається кожна країна НАТО, - пояснив генсек НАТО.

Зокрема другий стосується війни на території України.

ЗСУ показали свої високі навички та компетентність і це вражає. Але всі союзники згодні, що поки війна, не час робити Україну повноправним членом Альянсу, - підкреслив Столтенберг.

Також він відзначив, що найважливіше є те, що у НАТО є інструменти, які зможуть забезпечити рух нашої країни до майбутнього членства.

Україна стала на крок ближче до вступу до НАТО завдяки тому, що до неї не застосовуватиметься вимога щодо виконання Плану дій щодо членства.

Країни-учасниці НАТО підтримують прагнення України вступити до Північноатлантичного альянсу.

Майбутнє України в НАТО. Ми підтверджуємо зобов'язання, взяте нами на саміті 2008 року в Бухаресті, про те, що Україна стане членом НАТО, і сьогодні ми визнаємо, що шлях України до повної євроатлантичної інтеграції вийшов за рамки необхідності Плану дій щодо членства, - йдеться у документі з висновками НАТО стосовно членства України.

Союзники продовжать аналізувати прогрес у галузі оперативної сумісності та демократичних реформ. Крім того, міністри закордонних справ регулярно оцінюватимуть прогрес у рамках національної програми України.

Запрошення Україні приєднатися до Північноатлантичного альянсу надішлють, коли будуть виконані всі умови і з цим погодяться союзники.

Пріоритетним завданням залишається продовження нелетальної допомоги з боку НАТО у рамках Всеосяжного пакету допомоги (CAP). За останній рік на нього було виділено понад 500 євро. Щоб підтримати Україну в короткостроковій, середньостроковій та довгостроковій перспективі, союзники перетворять CAP на багаторічну програму.

Крім того, у комюніке НАТО засуджує нарощування ядерних сил Росії та розміщення боєголовок у Білорусі.

Неприпустимо, щоб Росія використовувала такі системи подвійного призначення для нападу на цивільне населення та критично важливу цивільну інфраструктуру в Україні... Ми засуджуємо безвідповідальну ядерну риторику Росії та її ядерні сигнали, - зазначається у підсумковому документі.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?