Як будуть продавати українську "дочку" Ощадбанку РФ: з'явилися деталі угоди
Категорія
Економіка
Дата публікації

Як будуть продавати українську "дочку" Ощадбанку РФ: з'явилися деталі угоди

Як будуть продавати українську "дочку" Ощадбанку РФ: з'явилися деталі угоди
Джерело:  Ехо Москви

Після продажу українського дочірнього підприємства Ощадбанка Росії, фінустанова на 45% буде належати латвійському банку Norvik Banka.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "Ехо Москви".
Як очікується, після завершення операції банк змінить назву на Norvik Banka.
Одним з покупців стане латвійський банк, яким володіє Григорій Гусельников – очікується, що у його власність перейде 45% українського "Ощадбанку". Ще 55% дістануться Саїду Гуцерієву. Обидва покупця – громадяни Великобританії з російським корінням.
Читайте також: Блокада Ощадбанка Росії в Україні: зроблена важлива заява
"Він буде перейменований. Швидше за все, він буде носити ім'я Norvik Banka, тому що він буде дочірнім по відношенню до європейського Norvik Banka. Більш того, це і було б логічно, якщо б "Ощадбанк" хотів, і він хоче забрати своє ім'я, свій бренд", - заявив власник Norvik Banka Григорій Гусельников.
За його словами, покупка української філії Ощадбанку – "це відповідальність, перш за все".
"Питання не в тому, в які руки він переходить, а питання в тому, що кожен воліє зберігати свій бренд і своє прізвище і відповідати за це самостійно, тому "Ощадбанк" самостійно відповідає за свій бренд. Він цей бренд забере", - пообіцяв він.
Також Гусельников запевнив, що нові власники не мають бажання зберігати бренд.
"Для того, щоб далі не нагнітати обстановку, заспокоїти, цей бренд буде замінений і банк буде функціонувати як європейський банк, яким він і буде", - підкреслив він.
Варто відзначити, що українська "дочка" російського "Сбербанку" є одним з найбільших банків в Україні.
"Мій інтерес абсолютно економічний. Справа в тому, що український "Ощадбанк" - це сьогодні шостий за величиною банк у країні з досить великим розміром активів. Більше нього, мабуть, це тільки державні банки, включаючи націоналізований "ПриватБанк". В інфраструктуру цього банку попереднім власником "Сбербанком Росії" вкладені чималі ресурси", - заявив він.
Гусельников зазначив, що попередні власники вклали в українське підприємство "можна сказати, сотні мільйонів доларів, які вкладені в розвиток мереж відділень, в інфраструктуру".
"Це один з найбільших і провідних банків країни, обслуговує понад мільйон клієнтів, величезна кількість юридичних осіб, дуже багато великих підприємств з різними формами власності та різними інвесторами, включаючи великі міжнародні підприємства. Тому з усіх точок зору це досить перспективний банк і досить успішний актив", - розповів він про причини рішення стати одним з покупців банку.
У той же час, він відмовився назвати суму угоди.
"На жаль, я не можу вам розкрити вартість з двох причин. По-перше, у нас є спеціальна угода з продавцем, за яким ми це не можемо розкрити. І друге: справа в тому, що ми підписали початок операції, її ще потрібно завершити, пройти погодження органів регулювання. Їх тільки в Україні три, а є ще і в інших країнах, тому і вартість капіталу і все може змінитися", - додав він сказав Гусельников.
Також не виключено, що українську "дочку" російського "Сбербанку" частково обміняють на колишній "Вятка-Банк", який зараз працює в Росії під вивіскою Norvik Banka і також належить Гусельникова, передає "Громадське".
"Вона (Україна) пройшла серйозні випробування, серйозний виклик, серйозне економічне падіння, пов'язане, насамперед, із втратою території, відповідно, з відповідним лобовим вирахуванням валового національного продукту цих територій з її ВВП. Але зараз це падіння стабілізувалося. І у країни є всі ознаки для зростання, і досить конкурентна перевага, в тому числі, на зовнішніх ринках", - запевнив Гусельников.
При цьому майбутній співвласник банку переконаний, що санкції будуть автоматично зняті, як тільки зміняться власники.
"Банк частково зачіпають санкції, але українські санкції вводяться за правилом власності. Якщо ця власність змінюється, то, відповідно, санкції автоматично йдуть. Те ж саме стосується і списку санкцій Євросоюзу, де згадується лише "Ощадбанк" та його дочірні підприємства", - підкреслив він.
Також Гусельников додав, що "в американському списку санкцій український "Ощадбанк" згаданий як окреме підприємство".
Процедуру продажу повинні завершити протягом декількох місяців – від двох до чотирьох. Все буде залежати від того, наскільки швидко органи контролю та регулювання нададуть відповідні дозволи на зміну власника.
Як повідомляв ONLINE.UA раніше з'явилася інформація про те, що переговори щодо продажу дочірніх фінустанов Ощадбанку Росії в Україні було зірвано через спроби зробити продаж Липецької кондитерської фабрики Roshen частиною угоди.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?