Як часто читають українці та що це означає: результати дослідження
Категорія
Культура
Дата публікації

Як часто читають українці та що це означає: результати дослідження

Як часто читають українці та що це означає: результати дослідження
Джерело:  24 канал

Згідно досліджень соціологів, близько 60% дорослих українців минулого року не прочитали жодної книжки, ані друкованої, ані електронної. Ці дані були отримані в ході опитування, проведеного КМІС, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на «24 канал».

Як зазначає соціолог Олена Богдан, результати дослідження тривожні. У порівнянні з розвинутими країнами світу наша держава суттєво відстає. У США та Великій Британії не читають книжки усього 25% дорослого населення, тоді як в Україні – 60%.

У порівнянні з СРСР ситуація теж погіршилася. У 1970-ті роки радянська молодь читала близько 40 книжок на рік. Сьогодні – у рази менше.

Видавець Дмитро Капранов вважає, що причину слід шукати в 90-х роках.

«У 1990-ті роки в Україні майже не видавали книжок. У людей, які тоді навчалися в школі, немає звички читати. Це – ціле покоління. Їм сьогодні від 25 до 35 років. З ними вже нічого не зробиш», – вважає Капранов.

На думку соціологів, пояснювати падіння популярності книжок лише незадовільним матеріальним становищем, не варто. Адже відвідувачів міських та районних бібліотек теж значно поменшало. Крім того, існує велика кількість сайтів – електронних бібліотек, де можна знайти книги для читання на екрані свого гаджету.

Нагадаємо, що стало відомо, на скільки подорожчає оформлення ID-картки та закордонного паспорту.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?