Як чорна діра насправді поглинає зірки — подібного ви ще не бачили
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Як чорна діра насправді поглинає зірки — подібного ви ще не бачили

Як чорна діра насправді поглинає зірки — подібного ви ще не бачили
Джерело:  online.ua

Астрономи не соромляться публычно визнавати той факт, що про чорні діри знають дуже мало, хоча і продовжуються робити все можливе, щоб інформації стало набагато більше. За попередніми даними вчених, останні мають величезне гравітаційне тяжіння. Цю теорію підтверджує відео, яке нещодавно представили астрономи — на ньому дуже добре видно, як чорна діра в буквальному сенсі поїдає зірку, висмоктуючи її матерію. Науковці розповідають, що зоря AT2019qiz знаходилася в 215 мільйонах світлових років від Землі. У якийсь момент вона виявилася занадто близько до чорної діри, що призвело до її поглинання, передає ONLINE.UA з посиланням на ESO.

"Спостереження тривають вже шість місяців, протягом яких зірка ставала все яскравішою, а потім різко зникла. Побачити те, що відбувається вкрай складно, але зробити висновки вдалося на основі приливних збоїв, що виникають, коли чорна діра викидає назовні величезну кількість енергії", — йдеться в повідомленні.

Астрономи звертають увагу на те, що перш ніж повністю зникнути, зоря розривається на тонкі смужки матеріалу, що поглинаються чорною дірою. Окрім того, що важливо розуміти, AT2019qiz раніше мала таку ж масу, як Сонце, але за короткий проміжок часу зменшилася вдвічі. За словами вчених, чорна діра, що поглинула її, виявилася в мільйон разів масивнішою. Також наголошується, що швидкість, з якою потоки розпеченого пилу й газу виривалися назовні, сягнула близько 10 000 км/с.

Варто нагадати про те, що чорна діра — це астрофізичний об'єкт, який створює настільки потужну силу тяжіння, що жодні, навіть найшвидші часточки, не можуть покинути його поверхню, навіть світло. Першим цей термін використав Джон Арчибальд Вілер наприкінці 1967 року. Науковець вжив його в публічній лекції «Наш Всесвіт: відоме й невідоме» (англ. Our Universe: the Known and Unknown) 29 грудня в 1967 році.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що вчені з Токійського університету  в Японії довели існування інопланетних організмів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?