Як Іран збив український літак: з'явилося нове відео пуску ракети
Категорія
Світ
Дата публікації

Як Іран збив український літак: з'явилося нове відео пуску ракети

Як Іран збив український літак: з'явилося нове відео пуску ракети
Джерело:  online.ua

Іранська ракета по українському літаку МАУ найімовірніше була запущена з території секретної військової бази Корпусу вартових ісламської революції. Місце пуску ракети було визначено з нового відео, яке опублікував в Twitter журналіст New York Times Крістіан Тріберт, передає ONLINE.UA.

За версією журналіста, іранська ракета влучила в український лайнер в районі на північному сході від Паранда, передмістя Тегерана. Це, на його думку, підтверджує відео з камер зовнішнього спостереження. Тріберт підкреслив, що на відео видно дату за іранським календарем - вона відповідає даті катастрофи, але час відрізняється, можливо, через налаштування. Також журналіст зазначив, що напрямок на місце пуску ракети, зафіксованого на відео, проходить через військовий об'єкт, який розташований приблизно в 5,7 км від точки зйомки.

Версію журналіста і нове відео пуску іранської ракети, яка найімовірніше збила український лайнер, вже розглядає команда розслідувачів Bellingcat. У коментарі "Укрінформу" засновник міжнародної групи журналістів-розслідувачів Bellingcat Еліот Гіґґінс допустив, що на відео відображений момент пуску ракети, яка збила український літак.

"Здається все більш імовірним, що це була ракета земля-повітря "Тор", але відкидати інші варіанти ще рано, тому що ще немає 100% доказів", - зазначив Гіґґінс.

Глава Bellingcat привітав те, що Іран офіційно зізнався в тому, що збив український літак.

"Я задоволений, що іранці визнали це. За останні п'ять з половиною років я бачив біль, завданий росіянами родичам загиблих на борту MH17 через брехню, пропаганду і підробку інформації, тому радий, що сім'ї жертв PS752 позбавлені цього", - підкреслив Гіґґінс.

Нагадаємо, раніше в Ірані назвали винного, який збив український літак. Ним став оператор ППО, який самостійно прийняв рішення про удар за п'ять секунд. Він прийняв пасажирський літак МАУ за "ворожий об'єкт" і без узгодження запустив ракету з української Boeing 737, на борту якого летіло 176 осіб - всі вони загинули.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський показав важливі докази по збитому літаку МАУ. Також сьогодні, 11 січня, президент України звернеться до народу в відеозверненні після телефонних переговорів з президентом Ірану Хасаном Рухані.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?