Як коронавірус уражає різні органи - вчені нарешті дали відповідь
Категорія
Технології
Дата публікації

Як коронавірус уражає різні органи - вчені нарешті дали відповідь

Як коронавірус уражає різні органи - вчені нарешті дали відповідь
Джерело:  online.ua

Вчені вже остаточно з'ясували, що коронавірус COVID-19 уражає окрім легень ще й серце, печінку, нирки та інколи мозок. Іспанський експерт провів спеціальне дослідження, щоб встановити деталі процесу. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на журнал Chaos.

За словами автора-дослідника Ернесто Естради, інфекція використовує ангіотензінперетворюючий фермент ACE2. Вірус приєднується з його допомогою до спайкового білка.

"Потрапивши в циркуляцію, вірус може поширитися практично на всі органи людського тіла, оскільки рецептор ACE2 присутній в ендотелії та гладких клітинах майже всіх органів. Однак вірус вражає органи вибірково, аж ніяк не всі", - пояснив фахівець Університету Сарагоси.

Експерт припустив, що для коронавірусу існує інший шлях поширення організмом. Для випробування свого припущення, він використав зміщення білків у клітинах легенів. Допомогла у вивченні проблеми спеціальна математична модель.

Завдяки моделюванню Естрада встановив групу з кількох десятків білків у легенях, які активують субдифузійні процеси. Вони полягають у тому, що білки шукають один одного для формування комплексу взаємодії — переміщуються поміж клітинами та навіть органами, зіштовхуючись з різними "перешкодами". Саме так частинки COVID-19 потрапляють до різних органів.

Ланка подій починається з легенів, однак з часом поширюється на білки клітин інших органів. Естрада вважає, для запобігання ураженню багатьох органів необхідно користуватися ліками, які націлені саме на деякі з цих білків.

Водночас іспанський експерт не зміг встановити, як заражені частинки переміщуються між різними частинами організму.

Як повідомляв ONLINE.UA, вчені давно намагалися з’ясувати, яким чином коронавірус COVID-19 поширюється серед домашніх тварин. Лабораторні експерименти продемонстрували, що інфіковані кішки здатні передавати хворобу іншим.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?