Як обрати процесор для домашнього комп'ютера – головні критерії
Категорія
Новини компаній
Дата публікації

Як обрати процесор для домашнього комп'ютера – головні критерії

Як обрати процесор для домашнього комп'ютера – головні критерії
Джерело:  online.ua

Процесор є ядром апаратного забезпечення ПК, відповідальним за виконання логічних операцій. Саме він визначає продуктивність стаціонарного комп'ютера або ноутбука. Домашню збірку ПК зазвичай починають саме з придбання процесора. Він має вигляд друкованої плати з кришкою з одного боку. Другою стороною він з'єднується з материнською платою.

Провідні виробники процесорів – Intel та AMD. Обидві компанії випускають як бюджетні моделі, які підходять для пристроїв, які планується використовувати для інтернету і офісних програм, так і потужні процесори для ігор і роботи з графікою.

Під час вибору слід звертати увагу на наступні параметри:

  • Сокет процесора – роз'єм для об'єднання з платою. Краще віддати перевагу пристрою з сокетами АМ4 і 1200, оскільки вони не скоро застаріють і здатні забезпечити достатню потужність як бюджетного, так і ігрового ПК.

  • Кількість ядер – один з головних параметрів, що визначають продуктивність. Мінімальна допустима кількість для офісного ПК – 2, але краще віддати перевагу хоча б чотирьохядерний процесор. Якщо на комп'ютері планується запускати гри, він повинен мати 4-6 ядер. Для відеомонтажу та інших складних завдань потрібно машина з 6-8 ядрами.

  • Кількість потоків – ще один параметр, пов'язаний з продуктивністю. Краще, якщо кожне ядро здатне обробляти пару потоків даних.

  • Частота процесора. Чим вона вище, тим ефективніше працює ПК. Мінімум для офісного використання – 3,5 ГГц, для простих ігор – 4. Для сучасних ігор або складних професійних програм бажана частота 4,5-5 ГГц.

  • Рекомендований тип оперативної пам'яті – DDR4 (DDR3 поступово застаріває), мінімальна частота – 2666 МГц. При покупці материнської плати потрібно перевірити, щоб вона підтримувала частоту процесора. Щоб використовувати модулі пам'яті великої частоти, від плати потрібна підтримка XMP.

  • Кеш-пам'ять: навіть для простих завдань бажано наявність 3-4 Мб кеша 3-го рівня. Для ігрових ПК обсяг збільшується до 6-8 Мб.

  • Деякі пристрої забезпечені вбудованим відеоядром. Для офісу або відтворення мультимедіа це плюс, тому що дає можливість не купувати окрему відеокарту та витратити менше коштів на складання. Але для ігор і відеомонтажу потрібно купувати окрему карту, у цьому випадку особливих вигод від наявності відеоядра у процесора немає.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?