Як організувати навчання вдома: 10 практичних порад батькам, як допомогти дітям
Категорія
Україна
Дата публікації

Як організувати навчання вдома: 10 практичних порад батькам, як допомогти дітям

Як організувати навчання вдома: 10 практичних порад батькам, як допомогти дітям
Джерело:  online.ua

У зв'язку з введенням карантину по коронавірусу всіх українських школярів перевели на дистанційне навчання, яке викликає тривогу і головний біль у батьків. Вони задаються питанням, як правильно організувати навчання вдома, щоб дитина максимально засвоїла матеріал і не втратила інтерес до уроків? ONLINE.UA ділиться важливими порадами для батьків від вчителів і психологів, як допомогти дітям адаптуватися до нової форми навчання - вони запевняють, що дотримуючись цих нескладних правил, школярі сприймуть позитивно навчання на дому і будуть прагнути до отримання нових знань.

Дистанційне навчання - серйозний виклик для дітей та батьків, важливий тест на ступінь самостійності і відповідальності дітей, на їх вміння організовувати своє життя і керувати ним. Але у дистанційного навчання є безліч позитивних моментів, головний з яких, можливість для дитини, особливо старшокласника, вчитися самій швидше, ніж в школі.

Як правильно організувати дистанційне навчання - покроковий процес

1. Встановіть режим дня. Збережіть в ньому звичний для учня розпорядок - ранковий підйом і відхід до сну, поділ часу на прийом їжі (три основних прийоми їжі і три перекуси), навчання і відпочинок. Не забудьте про творчість і фізичні вправи.

2. Складіть розклад уроків на кожен день з урахуванням навчання і відпочинку. Враховуйте, що при правильній організації навчального процесу для молодших школярів час занять не повинен перевищувати трьох годин в день (без урахування перерв), а для учнів середньої і старшої школи - п'яти годин. Розпишіть завдання на кожен день так, щоб кожному з уроків було присвячено максимум 40 хвилин часу, а між предметами залиште 20 хвилин для відпочинку. Експерти запевняють, що вже за тиждень дитина звикне до самоорганізації за складеним розкладом і контролювати її вже буде не потрібно.

3. Організуйте робоче місце. Все необхідне для навчання повинно бути в зоні доступності руки, при цьому мобільний телефон та інші гаджети потрібно забрати з робочої зони. Експериментально доведено: якщо смартфон знаходиться в зоні досяжності, нехай навіть у вимкненому стані, дитина набагато гірше вирішує математичні задачі, ніж коли телефон лежить в іншій кімнаті.

4. Продумайте стимули і санкції - без них не обійтися. Наприклад, можна домовитися з дитиною, що після завершення карантину за умови ефективного навчання на дому, батьки здійснять її мрію. Договір можна скласти письмово із зазначенням того, що пропуск занять або невірно зроблене завдання за шкільною програмою відкладає реалізацію мрії ще на один день. Психологи запевняють, з такими приємними стимулами завзяття до навчання у дітей чарівним чином зростає в багато разів.

5. Кожен день обговорюйте з дитиною результати навчального дня - що вийшло або поки не вийшло, шукайте разом відповідь на невирішене питання. При кожному успіху школяра не скупіться на похвалу - висловлюйте радість, захоплення, повагу досягненнями дитини, так як це підстьобує її прагнення до нових знань.

6. Онлайн-навчання збільшує час перебування дитини в мережі, але після уроків не забороняйте школяру використовувати гаджети. Спробуйте разом знайти баланс.

7. Розширюйте кругозір дитини - виділіть півгодини в день для активного пошуку цікавого. Запропонуйте дитині подивитися відео про водойми України, наступний день присвятіть тваринам, корисним копалинам України. В цьому випадку підвищити мотивацію також допоможуть "призи".

8. Щоб дитина активніше з ранку включалася в навчання продумайте денний одяг, який буде створювати робочий настрій. Якщо ж школяр цілий день буде ходити по квартирі в піжамі, він не зможе мобілізувати сили, щоб зосередитися на уроках.

9. Використовуйте час після проходження дистанційних уроків для спілкування зі своєю дитиною. Читайте, грайте, дивіться фільми, печіть пироги - робіть що завгодно, але разом.

10. І головне, зберігайте спокій, адекватне і критичне ставлення до подій. Емоційний стан дитини безпосередньо залежить від стану дорослих. Досвід батьків з інших країн показує, що всім потрібен якийсь час на адаптацію до режиму самоізоляції, але це нормальний процес. Ведіть себе спокійно, стримано, відповідайте на питання дітей про вірус, але і не занурюйтесь в тривалі обговорення ситуації пандемії і її ризиків.

Онлайн-навчання в Україні на період карантину

З 6 квітня в Україні стартує проєкт "Всеукраїнська школа онлайн", який транслюватимуть українські телеканали. В рамках проєкту учні 5-11 класів зможуть дивитися відеоуроки і дистанційно вивчати 11 предметів.

Транслювати відеоуроки о 10:00 щодня, з понеділка по п'ятницю, будуть українські телеканали:

  • 5-й клас - "Плюсплюс" і "112 Україна"

  • 6-й клас - ZOOM і NewsOne

  • 7-й клас - ZIK

  • 8-й клас - "Індиго" і Уніан

  • 9-й клас - Рада і UA: Культура

  • 10-й клас - UA: Перший

  • 11-й клас - М1

Також онлайн-уроки можна буде дивитися на офіційних сторінках Міністерства освіти і науки України в Facebook і YouTube.

Раніше ONLINE.UA робив добірку цікавих занять, якими можна зайнятися на карантині, щоб не нудьгувати вдома.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?