Як полювали на тітушок ДНР - спогади донецького партизана
Категорія
Україна
Дата публікації

Як полювали на тітушок ДНР - спогади донецького партизана

Як полювали на тітушок ДНР - спогади донецького партизана
Джерело:  online.ua

У першій частині інтерв'ю «У Губарєва на стінах були свастики, а в Донецьк навезли чортів з Росії» ультрас «Шахтаря» Віталій Овчаренко розповів ONLINE.UA про своє фанатське минуле і перші сутички з сепаратистами на початку 2014 року.
У продовженні бесіди з журналістом Ярославом Гребенюком Овчаренко згадує про партизанську боротьбу в захопленій терористами столиці Донбасу.


- У Донецьку - середина весни: адмінбудівлі захоплені, перша кров, загинув Чернявський,

замучили Володимира Рибака

, який намагався зірвати сепарскій прапор в Горлівці. І як ти думав - все ще розрулиться?


- Напруження росло, але відчуття, що буде війна - не було. Думав, справа просто йде до серйозних політичних торгів.


Останній великий (проукраїнський, - ONLINE.UA) мітинг був 28 квітня. Міліція знову нічого не робила, вони навіть роздали сепарам свої щити, і ті нас витісняли з вулиці Артема, коли колона йшла до «Донецьк-сіті». Я зняв синьо-жовту стрічку ...


- І знову бігав розбороняв?


- Ні, до цього часу була вже дуже жорстка позиція, сепари били навіть своїх - тих, хто намагався розняти, заважав добивати. Я намагався вплинути на міліцію - вони у відповідь просто сміялися.



Тоді вже в місті діяли оперативні групи Червоного хреста, і я з волонтерами ходив, показував, де бачив поранених. Приїхали в лікарню - там буквально кров'ю вся підлога залита. Це санпропускник травматологічного відділення: на підлозі і носилках кров. Люди сидять всі в бинтах, комусь голову перемотують прямо в коридорі.


Пам'ятаю, Шибалову голову пробили, цьому - з «безвідповідальних громадян» (Дмитро Шибалов - волонтер ініціативної групи жителів Донбасу "Відповідальні громадяни" - ONLINE.UA), сфотографував його.



І тут мені знайомий дзвонить: «Віталік, ти де?» - «Я - в лікарні!» - «Є такі чутки, що сепари лікарню штурмувати зараз будуть!» І ось ми з якимось лікарем знайшли дріт, замотуємо нею двері, у мене ще балончик з собою був, думаю, зараз якщо хтось полізе, я присну газом!


І лікар вийшов на ґанок, а я залишився в середині. Штурму не було, але дійсно, шукати «правосєків» прийшло чоловік п'ятнадцять забуханих російських тітушок. Лікар з ними поговорив, вони забралися. І ось ми там години дві просиділи - чоловік двадцять було конкретно побитих. Весь кахель кров'ю залитий.



І в травні сепаратисти вже відчули силу і почали цілеспрямовано шукати: ультрасів, громадських активістів, всіх, кого вони вважають "правосєками", агентами Держдепу, сіоністами - коротше, світовим закуліссям. Тоді мені кілька разів знайомі говорили: їдь, їдь, але все якось не вірилося, що шукають по-справжньому. Але в один із днів, коли мені, скажімо так, пощастило, я зрозумів що треба їхати. І 17 травня мені довелося залишити Донецьк.


- Я зараз згадав, що за кілька тижнів до початку бійні ти пережив операцію - і ось: битися постійно, менти, тітушки. Як ти себе почував?


- Та ти знаєш, після лютневої операції, слава Богу, було все добре. На той момент події розвивалися з калейдоскопічною швидкістю, і особливо не замислювався про здоров'я. Радий був що цілий, адже мої знайомі тоді часто потрапляли до лікарень, а про Ігоря «Козака» з Харцизька досі немає новин - з того моменту, як він пропав після проукраїнського мітингу в Харцизьку. Два роки вже скоро як.


- Минуло півроку протистояння: розкажи, як ти розумів дії супротивників, їх організацію - хто пішов в сепари, хто за цим стояв? Крім того, я чув, що і в Луганську, і в Донецьку знаходилися люди, які послідовно розбиралися з сепарами, влаштовували диверсії. Про це мало відомо.


- Це було маргінальне збіговисько російських і проросійських гопників. Навіть, я б сказав - найбільш ницих гопників. Фізично некрасиві, погано одягнені, вічно бухі, кожне друге слово у них - мат. Грубо кажучи, самий соціальний низ.



- Ну ось, на початку березня приїхали бандити з Росії. Вони так в Донецьку і стирчали?


- Вони вахтами їздили. Ну, і ми їм допомагали додому вибиратися. Увечері йдемо, групою, тип підходить: «Братішка-братішка! Зьома-зьома! Памагі да дома даєхать!» - «Не проблема - пішли, братан, допоможемо!» І давали йому - тільки не грошей, а по морді.


А потім вже стали самі шукати цих «братішек». На автовокзалі їх багато вештається, в районі парку Щербакова: вони ж проп'ють все, а потім: «зьома, дай дєнєг на проезд в Ростов!» По швидкому отбуцали - і розбіглися.


Ось тоді партизанська війна в Донецьку і почалася - коли ультрас збиралися і вечорами робили такі маленькі зачистки міста. Тут треба сказати, що не тільки ультрас йшли в такі, скажімо так, «вечірні патрулі». Але саме я ходив «на школу» - наше місце зустрічі, де домовлялися, що будемо робити. Крім ультрас, розбиралися з сепарами і колишні військові, і спортсмени, качки.


Іноді були непорозуміння: вже в процесі бійки розумієш, що зав'язалися зі своїми. Якось в районі Критого ринку ми напали на групу. Зіткнулися, ми стали перемагати, і ось одного вже жорстко прибиваємо, а дивлюся, у нього футболка відкрилася, там тризуб і напис: «Я живу на своїй, Богом даній, землі!» Ялинки зелені! Піднімаємо його: «Друже! Ми помилилися!» - «Та й ми помилилися, судячи з усього!» Навіть таке було.


«Вечірні патрулі» вдавалися. Був такий момент, коли сепари вже боялися виходити не в групі за периметр свого барикадного містечка.


Було в нашому середовищі і багато розмов про штурм будівлі обласної ради (захопленої сепаратистами, - ONLINE.UA), але свідчення очевидців, котрі помітили у сепарів вогнестріл, ці плани обрушили. Думаю, при нашому штурмі вночі чоловік двісті змогли б відбити ДонОГА, але все ж тоді так на це і не зважилися.



Іноді і заважали один одному. Так, у Сепар був «Запорожець», пофарбований в «Аквафреш» (кольори російського прапора, - ONLINE.UA), з «колорадськими» прапорами, він в самому центрі стояв, на площі Леніна.


Ми тоді «на школі» вирішили вночі його спалити. Сформували три групи на машинах, і ми з Артуром Шевцовим зі «Свободи» виявилися в групі прикриття. І ось буквально за дві хвилини до наших дій, вже «коктейлі Молотова» були напоготові, тільки підпалити, під'їжджає якась тачка. Вискакують люди, кидають кілька «коктейлів» в цей «Запорожець», і машина ховається: «А хто це?» - «А хрін його знає!» Ми хотіли як зробити: я був у машині, яка страхувала про всяк випадок, друга машина мала під'їхати, наші б вискочили, вибили вікно - кинули в салон «коктейль» ... Але тут під'їжджають невідомі! Вони яку помилку зробили: кинули пляшку під «Запорожець», а там що - метал, зрозуміло, що він не загориться. Що нам було робити? Сепари збіглися. Ми розвернулися і поїхали теж.


Або був момент - хлопці, серед яких багато моїх товаришів, чоловік сорок, скоординовані, розбили «Газель» і знесли намети на тій же площі Леніна. Шкода я тоді не потрапив на цей захід. Мої друзі і знайомі навіть будівлю міськради в Маріуполі звільнили і передали її міліції, а міліція знову віддала її сепаратистам. Ось як було.


Так що, говорити: в Донецьку - всі ватники, не було опору і нічого не робилося - це маячня! У мене, як показали ті події, дуже багато відважних друзів, я гордий, що знаю таких людей.


«Вечірні патрулі» закінчилися в один день. Вечорами ходило кілька «десятків» - сепарські дозори з прапором ДНР. І ми хотіли напасти на одну таку "десятку", щоб прапор ДНР, грубо кажучи, віджати. Напали, почали їх бити, і ось під'їхала машина, звідти вийшов мужик - і просто став по нам з «пеема» (пістолета Макарова - ONLINE.UA) стріляти. Розбіглися, ще пам'ятаю: летимо через парковку, там троси натягнуті, один наш спотикається об трос, падає. Я його на ходу підхоплюю за шкірку, і валимо далі, у двори згорнули і розійшлися. (До речі, навіть не пам'ятаю особи цього хлопця, хто він - може це інтерв'ю прочитає?)


Це сталося на початку травня. І я подумав: досить - далі завалять без варіантів.


- А самі ви намагалися знайти зброю?


- Мій товариш з ультрас, він потім в «Азові» воював до останнього часу, пропонував зробити наліт на гараж, де у сепарів був арсенал - автомати та інше. Але оскільки у нас взагалі ніякої зброї не було, я порахував, що цей наліт буде чреватий. Та й страшнувато було: ось так відразу важко переступити на етап серйозніший, ніж бійки. Коротше, 17 травня я виїхав з Донецька, як виявилося дуже вчасно - розповідали, потім приходили, цікавилися мною.


- Так розкажи все ж: хто влаштовував переворот на Донбасі, як ти це тоді розумів?


- Координувався рух приїжджими російськими бойовиками. А допомагали їм регіонали, комуністи, члени там ПСПУ усіляких, колишні члени силових структур, афганці. Бійцівський клуб «Оплот», створений колишнім правоохоронцем Жиліним, активно тітушек поставляв - і в Харків, і в Донецьк - цей рух потім переріс в батальйон «Оплот». На жаль, і донецька організація «Ніхто, крім нас» в цьому брала участь. Але, потрібно пам'ятати, що багато її представники і за Україну воювали. Важливу роль зіграли різного роду козацькі і руконструкційні організації - вони і пропагандою активно займалися, молодь рекрутували. Розвивали в школах «регіональний патріотизм». Ось в Харцизьку активно працювали з молоддю ветеранські організації - 9 травня, червоні прапори, БТРи - і ще до війни це вже дратувало.



І шахтарі допомогли. Їх як худобу вантажили в автобуси і звозили стояти на мітингах. І вони як раби стояли. І коли міркують про особливе шахтарському дусі, я говорю: «Пірдуха - ось що таке дух шахтарський!»


До цього їх Партія регіонів використовувала, зараз - сепари. Кричали, що Україна їм шахти закриває - ось, хочеться запитати: «Як, працюють зараз шахти? Як - побудували Донбас?»


Так і вийшло - всі ці донецькі прихильники "федералізації", "особливих статусів" та іншого намагалися зобразити свою гру, а росіяни в цей час підвозили зброю. І все отримали війну.



Далі буде...


Розмовляв Ярослав ГРЕБЕНЮК, фото: Віталій Овчаренко, кonstantinovka.com.ua, dialog.ua, ostro.org

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?