Як проводити йодну профілактику в разі радіаційної аварії — покрокова інструкція
Категорія
Україна
Дата публікації

Як проводити йодну профілактику в разі радіаційної аварії — покрокова інструкція

Як проводити йодну профілактику в разі радіаційної аварії — покрокова інструкція
Джерело:  online.ua

МОЗ повідомив, що приймати профілактичну дозу йодиду калію потрібно тільки після офіційного оповіщення про загрозу викиду радіації та оголошення проведення йодної профілактики. Приймати його потрібно дітям, підліткам, дорослим до 40 років, вагітним та матерям, які годують грудьми за 6 і менше годин до надходження радіоактивної хмари.

Джерело: МОЗ

Що таке йодна профілактика

У МОЗ пояснили, що у разі аварії на ядерних установках атомної станції може відбутися викид радіоізотопів йоду, цезію, стронцію та інших радіонуклідів.

Значна частина викидів містить радіактивний йод, або так звані радіоактивні ізотопи йоду («поганий йод»). Якщо не вживати заходів захисту, то в такому разі радіоактивний йод дуже легко і швидко поглинається щитоподібною залозою (особливо у дітей) і може призвести до її захворювань, - зазначають у МОЗ.

Для того, щоб зменшити негативний вплив радіоактивного йоду на щитоподібну залозу, використовується калій йодид.

Це називається йодною профілактикою. Після вживання препарату блокується щитоподібна залоза, це не дозволяє радіоізотопам йоду в ній накопичуватися.

Кому приймати йодид калію і в яких дозах

  • діти до 1 місяця (немовлята й діти, які перебувають на грудному вигодовуванні) – 16 мг,

  • діти від 1 місяця до 3 років – 32 мг,

  • діти від 3 до 12 років – 62,5 мг,

  • підлітки від 13 до 18 років, дорослі до 40 років, вагітні та матері, які годують грудьми – 125 мг.

  • Людям старшим за 40 років калій йод не призначають.

Підкреслюється, що йодну профілактику проводять лише після офіційного оповіщення. Отже, приймати йодовмісні препарати для профілактики не варто.

Препарат оптимально приймати за 6 і менше годин до надходження радіоактивної хмари. Прийом препарату залишається ефективним одночасно з надходженням «хмари» та через 6 годин після. Не рекомендуємо прийом препарату через 24 годин після надходження хмари – підкреслюють в МОЗ.

У МОЗ нагадали, як діяти у разі радіаційної аварії: перейдіть в укриття, щільно закрийте вікна і двері (не здійснюйте провітрювання), упакуйте харчові продукти або помістіть їх в закриті ємності, накопичте запас чистої води.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?