Як соціальні гени допомагають українцям вистояти у наймоторошніші часи — академік Української академії наук Віталій Луньов
Категорія
Україна
Дата публікації

Як соціальні гени допомагають українцям вистояти у наймоторошніші часи — академік Української академії наук Віталій Луньов

Як соціальні гени допомагають українцям вистояти у наймоторошніші часи — академік Української академії наук Віталій Луньов
Джерело:  online.ua

Як війна вплинула на пробудження соціальних генів українців та чому саме індивідуалізм допомагає нашому народу залишатися самобутнім   обговорювали учасники тринадцятого випуску «Свідомі про несвідоме» доктор психології Василь Мосійчук, академік Української академії наук Віталій Луньов та професор нейропсихології Богдан Ткач.

За словами академіка Луньова, українцям вперше за 30 років вдалося знищити когнітивне спотворення та розвіяти міф про непереможність Російської Федерації.

Академік зазначає, що країна-агресорка усі ці роки ховалася за образом імперії зла, переконувала всіх, що залишається правонаступницею СРСР, хоча нічого спільного, окрім ідеології, з нею давно не має.

Війна вплинула на пробудження соціальних генів в українцях

Відповідаючи на запитання доктора психології Василя Мосійчука про секрет миттєвого об'єднання українців, Віталій Луньов розповів про теорію генетичної подібності Філіпа Раштона.

Ця теорія засвідчує те, що люди, які генетично схожі, мають спільний генотип. Споріднені люди мають спільну генетику як буквальну, так і соціальну. Такі люди у період наймасштабніших загроз дуже швидко об’єднуються в єдину систему. Все це робиться задля того, щоб забезпечити можливість передачі генів іншим покоління, а також, щоб передати соціальні гени, — наголошує академік.

Віталій Луньов вважає, що війна для нашого народу стала дуже важливим моментом. Саме цей момент підтвердив, що в ситуаціях генетичної популяційної загрози, українці із різних регіонів, які до цього вважали один одного трошки інакшими, миттєво об'єдналися.

На переконання експерта, доволі часто саме у наймоторошніші періоди історії пробуджуються соціальні гени.

Це феномен несподіваної сильної групової ідентичності, яка засвідчує існування спільних соціальних генів. Соціальні гени, як і звичайні гени, це способи передачі інформації і програм. Виявилося, що на рівні соціальної поведінки у нас спільні програмні дії, — пояснює Луньов.

Індивідуалізм став основою унікальності української нації

Віталії Луньов також звертає увагу на те, що ще одним секретом унікальності українців став їхній індивідуалізм.

За словами експерта, саме він дозволив нашому народу вийти за межі авторитарного мислення.

Ви раніше запитували : «Чому ми інакші? Чому ми прагнемо до незалежності?». Відповідь доволі проста — цьому допомагає індивідуалізм. Також важливу роль відіграє ідея ідентифікації не за вертикальним принципом. Тобто українці не звикли на когось «молитися». Ми більш містичні за своїм змістом. Саме це дозволяє шукати ідентифікацію в культурі: в символах, знаках, в тому, що виходить поза межі і біологічного, і жорсткого соціального структурування, — зазначає академік.

Ба більше, в українців завжди зберігається повага до приватної власності.

А це вже європейська модель мислення, — наголошує Віталій Луньов.

Учасники цього випуску «Свідомі про несвідоме»:

  • Василь Мосійчук, доктор психології, автор наукових робіт, поет.

  • Віталій Луньов, клінічний професор психології та клінічного нейропсихоаналізу, член Американської психологічної асоціації, академік Української академії наук.

  • Богдан Ткач, клінічний професор нейропсихології, доктор психологічних наук з медичної психології, старший дослідник та лікар.

«Свідомі про несвідоме» — це цикл психологічних етерів за участі провідних спеціалістів з різних областей, від психології до міжнародної економіки. Учасники етерів беруть до обговорення актуальні проблеми, з якими стикаються українці під час війни.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?