Як у фільмі "Інтерстеллар": вчений з'ясував, чи можна вижити на планеті біля чорної діри
Категорія
Технології
Дата публікації

Як у фільмі "Інтерстеллар": вчений з'ясував, чи можна вижити на планеті біля чорної діри

Як у фільмі "Інтерстеллар": вчений з'ясував, чи можна вижити на планеті біля чорної діри
Джерело:  online.ua

Американський вчений Джеремі Шніттман перевірив можливість виживання на планеті, яка знаходиться поблизу від надмасивної чорної діри. Проц е повідомляє ONLINE.UA з посиланням на його статтю у спеціальній бібліотеці arXiv.org.

Нагадаємо, подібне космічне тіло показав режисер Крістофер Нолан у фільмі "Інтерстеллар". Людство у зображеному майбутньому відправляє кілька експедицій до околиць чорної діри, де знаходяться потенційно доступні до виживання планети.

На думку Шніттмана, у нашому порозумінні життя вимагає рідкої води, а також розчинника, необхідного для забезпечення біомеханічних реакцій. Усе це, відповідно, можливо лише за умови помірної температури, яка потребує потужної енергії.

Вчений припустив, що планета на відстані понад 100 від радіусу діри є теоретично відповідною до зазначеного рівня. Якщо ультрафіолетові та інші шкідливі промені будут поглинені чорною дірою, "домівка" може виявитися спосібною до життя - гіпотетично.

Втім, у разі недостатнього поглинання випромінювання аккреційного диску шанси на це будуть знижені.

Іншим джерелом для прогріву планети може стати реліктове випромінювання. Ця "луна", що залишилася від Великого вибуху, охоплює увесь всесвіт. Середній показник його температури сягає лише 2,7 градуса Кельвіна, але фон може бути теплішим у наближенні до чорної діри, де викривляється простір.

Науковець визначив, що неподалік від краю діри могли б бути потрібна температура, проте випромінювання не залишило б шансів на виживання.

Третім джерелом енергії для зігрівання планети може виступити світло далеких зірок. Сонце знаходиться на околиці всесвіту, а ближче до центру існують буквально скупчення різноманітних світил-випромінювачів. Також у підтриманні температури може допомогти нейтріно з чорної діри.

Попри все це Шніттман підкреслив, що надмасивні чорні діри створюють навколо себе надзвичайно потужні викривлення та джерела радіоактивності. Саме з причини цієї гравітаційної нестабільності "Інтерстеллар" не виглядає дуже реалістичним з його пошуками планет.

Як повідомляв ONLINE.UA, астрономи NASA візуалізували, як далека чорна діра буквально "розірвала" необережну зірку, яка наблизилася.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?