Як українські журналісти спотворюють реальність та підіграють рф — Свідомі про несвідоме
Категорія
Україна
Дата публікації

Як українські журналісти спотворюють реальність та підіграють рф — Свідомі про несвідоме

Як українські журналісти спотворюють реальність та підіграють рф — Свідомі про несвідоме
Джерело:  online.ua

Чому в інформаційній війні на боці росії опинилося чимало українських журналістів та чи можна їх вважати співучасниками злочинів рф обговорювали у новому випуску циклу психологічних етерів «Свідомі про несвідоме» доктор психології Василь Мосійчук, академік Української академії наук Віталій Луньов та професор нейропсихології Богдан Ткач.

Джерело:  ютуб-канал online.ua

Попри те, що триває уже сьомий місяць повномасштабної війни України та росії, немало українських журналістів досі продовжують підігрвати рф своїми матеріалами та новинними сюжетами.

Деякі з них це роблять несвідомо, однак є й ті, які чудово розуміють, на чиєму боці воюють у цій інформаційній війні.

Журналісти можуть спотворити реальність одним моментом

Професор нейропсихології Богдан Ткач нагадує, що журналісти — не є науковцями, а їхні матеріали та сюжети  — не є дослідженнями.

На ЗМІ часто кажуть "засоби масової дезінформації". Вони беруть один момент і ним спотворюють реальність. Це така у них професія, її особливість. Вони спотворюють, будують нові міфи, брехню, яка потім повертається проти нас і надихає росіян вбивати з більшим захопленням і насолодою. Коли дивишся наші телеканали, навіть інколи не віриться, що вчорашні журналісти, які нещодавно привчали нас любити росію, зараз зайняли таку гіперпатріотичну позицію. Я інколи дивлюся телебачення і не вірю, що це на яву відбувається, — зазначає Богдан Ткач.

На переконання професора нейропсихолії, головна проблема полягає у тому, що більшість журналістів створюють фейки абсолютно свідомо та навмисно.

Ткач звертає увагу на те, що це свідома дія, свідомий акт, а за свідомий акт треба нести відповідальність, навіть кримінальну.

І в період війни треба дуже уважно ставитися до інформації, її поширення, її перегляду. росія — це країна, яку побудували на фейках. Там і далі продовжують ці фейки створювати, нав’язувати своєму суспільству. Зараз уже почали свою брехню нав’язувати нам, бо є частина наших співгромадян, які легко піддаються впливу. На цих людях хочуть зіграти уже проти свідомих українців, — пояснює професор нейропсихології.

Читайте також: Путін нав'язав росіянам конфлікт "надлюдини" та "недолюдини" — Свідомі про несвідоме

Проросійські журналісти в Україні є співучасниками злочинів та звірств рф

Доктор психології Василь Мосійчук не приховує, що його обурив та шокував сюжет, який нещодавно відзняли українські журналісти у звільненому Ізюмі.

Головною героїнею журналістського сюжету стала бабуся, яка не просто виправдовувала російську армію, а навіть запевняла, що "їй було з росіянами добре, адже вони її не чіпали".

На тлі новин про масовий геноцид українців у Харківській області подібний ролик з бабусею, яка з невідомих нікому причин підтримує рф, є знущенням та злочином проти усього народу України.

Думаю, наша влада розуміє, що це тепер будуть для російського телебачення нарізки... росіяни використовують наші канали, наших журналістів, які в цьому дуже свідомі. За цим каналом сидить дуже хороший оператор з росії, який відповідає за ці передачі. Він дуже тонкий в цій грі. Навмисно робить такий контент, щоб ним могла користуватися фейкова росія для одурманення свого народу, який буде далі продовжувати вбивати нашу націю, — пояснює Василь Мосійчук.

Він також вважає, що українські журналісти та медійнки, які підіграють рф чи напряму співпрацюють з країною-агресоркою, є співучасниками усіх її злочинів й повинні бути покарані.

Я можу сказати, що вони вбивці. Всі журналісти, які підкормлюють цей російський контент, вони такі самі співучасники вбивства наших дітей, наших солдатів, нашого народу. Треба перевіряти, якщо якась конкрета програма раніше розколювала наше суспільство,треба розібратися, хто за нею стоїть. Деякі журналісти хочуть фейками прикрити Бучу, прикрити насилля. Вони хочуть прикрити ці катівні. І я думаю, що це є свідома робота технологів, які це вміють робити. Вони чудово знають психологію. А також розуміють, як це зробити, щоб їм за це нічого не було, — зазначає Василь Мосійчук.

На думку професора психології, відповідні органи повинні карати медійників, які зрадили Україну на інформаційному фронті.

Учасники цього випуску «Свідомі про несвідоме»:

  • Василь Мосійчук, доктор психології, автор наукових робіт, поет.

  • Віталій Луньов, клінічний професор психології та клінічного нейропсихоаналізу, член Американської психологічної асоціації, академік Української академії наук.

  • Богдан Ткач, клінічний професор нейропсихології, доктор психологічних наук з медичної психології, старший дослідник та лікар.

«Свідомі про несвідоме» — це цикл психологічних етерів за участі провідних спеціалістів з різних областей, від психології до міжнародної економіки. Учасники етерів беруть до обговорення актуальні проблеми, з якими стикаються українці під час війни.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?