Як вижити малому бізнесу в умовах карантину: яскравий приклад підприємиці з Краматорська
Категорія
Економіка
Дата публікації

Як вижити малому бізнесу в умовах карантину: яскравий приклад підприємиці з Краматорська

Як вижити малому бізнесу в умовах карантину: яскравий приклад підприємиці з Краматорська
Джерело:  online.ua

В умовах карантину малий і середній бізнес в Україні опинився на межі виживання, тому багато українських підприємців вирішили перепрофілювати свої підприємства, щоб адаптуватися до нинішніх реалій і потреб ринку в період пандемії коронавіруса. Одним з яскравих прикладів стало краматорське швейне підприємство "Форма Центр", яке спеціалізувалося на пошитті весільних суконь, - воно повністю перейшло на пошиття захисних костюмів для медиків. Щоб розвинути свій бізнес в новому напрямку керівниця підприємства Світлана Коротун подала грантову заявку в проєкт USAID "Економічна підтримка Східної України", щоб отримати грошову допомогу на нове програмне забезпечення і модернізацію виробництва. Вона планує, що нове обладнання дозволить збільшити потужності виробництва і зменшити витрати та собівартість продукції, а це дозволить вивести швейний кластер Донеччини на вищий рівень конкурентоспроможності на ринку України. Як підприємиця з Краматорську адаптувала свій бизнес к умовам карантину, розмовідає ONLINE.UA.

На підприємстві "Форма Центр" працюють шість швачок, які займаються виготовленням багаторазових захисних костюмів для медиків - це халат, бахіли і шолом. 160 захисних костюмів, які незабаром пошиють, будуть безкоштовно передані в інфекційний стаціонар і відділення інтенсивної терапії Дитячого територіального медичного об'єднання.

"Ми робимо замовлення від краматорського бізнесу, який прагне допомогти захистити медиків під час пандемії коронавіруса. Зараз закінчуємо костюми, вони багаторазові. Це халат, бахіли і шолом. Тканина, з якої шиються захисні костюми, витримує обробку в автоклаві. Якщо це потрібно зараз, ми готові це шити. Вважаю, наша головна перевага - в можливості швидко перебудуватися з одного продукту на інший", - розповідає Світлана Коротун.

Крім того підприємиця скооперувалася з іншими виробниками захисних медичних засобів в Донецькій області. Зокрема, її працівниці також роблять розкрій тканини для пошиття медичних масок, які шиють на інших підприємствах. Така спільна робота дозволила прискорити процес виробництва захисних засобів, без яких зараз не обійтися медикам.

"Актуальність кооперації ми розуміли і до цього, але цей карантин і важкі часи підштовхнули нас. Ми робили розкрій на машині і розсилали нашим колегам в їхні цехи. Ми дуже розрізнені, а щоб розвиватися і вижити, потрібно гуртуватися", - вважає підприємиця.

Нагадаємо, проєкт агентства США з міжнародного розвитку (USAID) "Економічна підтримка Східної України" спрямований на стабілізацію економічної ситуації постраждалих від конфлікту територій на сході України, особливо в Донецькій і Луганській областях та на підтримку розвитку малих і середніх підприємств.

Проєкт USAID надає безпосередню допомогу новим і вже існуючим підприємствам, формуючи сприятливе середовище для бізнесу в Східному регіоні. Надаючи підтримку підприємствам малого і середнього бізнесу, проєкт зосереджується на розвитку секторів сільського господарства, інтернет-технологіях та виробництві. В рамках проєкту підприємства малого і середнього бізнесу можуть скористатися можливістю зміцнити своє становище на ринку, розширити асортимент товарів та послуг, поліпшити свою конкурентоспроможність.

На підтримку малого і середнього бізнесу в Україні також запущена програма USAID "Конкурентоспроможна економіка України". Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в рамках цієї програми запроваджена акція #КупуйУМалих- вона спрямована на допомогу малим і середнім українським підприємствам вижити в умовах карантину і викликаної ним кризи.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?