Як знизити тривожність — дієві поради від експертів
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Як знизити тривожність — дієві поради від експертів

Як знизити тривожність — дієві поради від експертів
Джерело:  online.ua

Існує чимало причин, які можуть спровокувати тривожність в повсякденному житті навіть найщасливішої та найспокійнішої людини. До прикладу, проблеми на роботі, конфлікти з членами родини або ж неочікувані фінансові втрати. Ба більше, за словами психологів, виникнення тривожності можуть спровокувати навіть ті фактори, які, на перший погляд, здаються незначними та не вартими уваги. Дослідники Ларрі Хьєлл і Деніел Зіглер в своїй книзі "Теорія особистості" звертають увагу на те, що тривога - це нормальна реакція, яка дозволяє людині реагувати і адаптуватися в небезпечній ситуації. Однак це не означає, що з тривожністю не потрібно боротися, передає ONLINE.UA з посиланням на видання "Теории и практики".

Фахівці перераховують декілька порад, які допоможуть подолати тривожність.

1.Знайдіть причину тривоги

За словами психолога Майкла Томека, тривожний стан не можна ігнорувати. Він наголошує, що найчастіше його причиною є думки про майбутнє. Якщо ви і уявили негативний сценарій - продумайте, як ви будете діяти в такій ситуації, що допоможе вам вирішити цю проблему. Так ви зрозумієте, що ви зможете впоратися з можливими труднощами, а отже, немає приводу для занепокоєння.

2. Згадайте про ваше тіло:

Як стверджують представники Американської асоціації тривоги і депресії (ADAA), фізичні навантаження допомагають людині знизити тривожність. Під час занять спортом ви сфокусовані на фізичному стані і всі ресурси спрямовані на його підтримку, тому ніколи не забувайте про спорт.

3. Зменшіть кількість сповіщень:

Одним з факторів тривожного стану може бути часте користування гаджетами. Ви перебуваєте в напрузі, якщо на телефоні постійно з'являються оповіщення. Залиште тільки найважливіші - інші чати, новинні ресурси можна просто періодично перевіряти.

4. Вирішуйте математичні задачі і займайтеся творчістю

Не забувайте давати цікаві завдання вашому мозку. Це можуть бути вправи з фізики, математики або гра в шахи. Можна вважати в розумі в зворотному порядку, складати і множити випадкові числа. Робіть все можливе, що може відволікти вас від переживань

5. Слідкуйте за своїм диханням

За словами вчених, чим швидше ми дихаємо, тим вище рівень тривожності і неспокою. Тому практики глибокого дихання необхідно виконувати регулярно:

  • Робіть глибокий вдих і видих на 4 рахунки протягом 2 хвилин. Задіюйте діафрагмальне дихання, завдяки якому активізується все тіло.

  • Робіть вдих на 4 рахунки, затримуйте дихання на 8 і видихайте через рот на 16.

  • Затисніть праву ніздрю і зробіть вдих через ліву, закрийте обидві ніздрі і затримайте дихання. Видихайте через праву ніздрю.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що науковці опублікували список продуктів, які рятують від стресу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?