Як зять Путіна став наймолодшим мільярдером Росії - розслідування Forbes
Категорія
Світ
Дата публікації

Як зять Путіна став наймолодшим мільярдером Росії - розслідування Forbes

Як зять Путіна став наймолодшим мільярдером Росії - розслідування Forbes
Джерело:  Forbes

Російський бізнесмен Кирило Шамалов, якому минулого тижня виповнилося 34 роки, - один з наймолодших мільярдерів у світі. За три роки він накопичив статки, які оцінюються в суму понад $1,3 млрд, що принесло йому місце в списку мільярдерів Forbes цього року. Основний фактор, який призвів до такого зростання доходів, знайомий багатьом російським олігархам - тісний зв'язок із президентом РФ

Володимиром Путіним.


Forbes в статті, переклад якої зробив ONLINE.UA, розкрив інформацію про шляхи Шамалова до статусу мільярдера і його зв'язки з родиною Володимира Путіна.


Кирило Шамалов народився в Санкт-Петербурзі і є молодшим сином Миколи Шамалова, давнього друга Путіна. Джерела російської газети "Ведомости" в 2011 році повідомляли, що вони або зустрілися в 1980-х роках через КДБ, або в 1990-і роки, коли Шамалов займався розповсюдженням німецької медичної техніки як представник Siemens.


У 1996 році Шамалов-старший, Путін і ще шість чоловік заснували «Озеро» - дачний кооператив для відпочинку в районі Санкт-Петербурга. Всі його члени займали високі пости в російському уряді і корпораціях. У 2004 році Микола Шамалов став акціонером банку "Росія" - великого російського банку, де Путін був клієнтом.


Кирило Шамалов почав отримувати вигоду від своїх зв'язків у 2002 році, коли він навчався на юридичному факультеті Санкт-Петербурзького державного університету. У віці 20 років він був призначений головним юридичним радником з питань зовнішньоекономічної діяльності в російському державному газовому гіганті "Газпромі". Через рік після закінчення вишу, в 2004-му, він став головним адвокатом в юридичному відділі "Газпромбанку" - одного з найбільших російських банків. Потім Шамалов працював в якості експерта в регіональному відділенні Рособоронекспорту, агентства, що перебуває під наглядом Путіна, яке займалося імпортом і експортом військової техніки. Він був також консультантом Міністерства фінансів РФ з управління державним майном, приватизації та реформування державних підприємств.


У червні 2008 року, у віці 26 років, Шамалов обійняв пост віце-президента з бізнес-адміністрування в нафтохімічній компанії СИБУР. Саме вона зробила його багатим. У період з 2011 по 2013 роки Шамалов придбав 4,3% акцій СИБУРу через опціон на покупку акцій для менеджерів.


"Шлюзи" на шляху до багатства по-справжньому відкрилися для Шамалова в лютому 2013 року, коли він, за наявними відомостями, таємно одружився з дочкою Путіна, вченою Катериною Тихоновою. Джерела підтвердили виданню Forbes Russia цей факт, але чиновники відмовилися підтвердити шлюб або те, що Тихонова - дочка Путіна. Агентство Reuters повідомило в грудні 2015 року, що весілля відбулося на гірськолижному курорті під назвою "Ігора", недалеко від кооперативу "Озеро". Згідно з повідомленнями, подружжя прибуло в санях, запряжених трьома білими кіньми, а сотні гостей потрібно було на вході здати свої мобільні телефони. Свята, за існуючими даними, включали катання на ковзанах, лазерне шоу, під час якого імена пари проектувалися на сніг, і проходили в антуражі штучно створеного російського села.


Через рік після весілля Шамалов купив 17% акцій СИБУРу в іншого друга Путіна, Геннадія Тимченка, після того, як позичив гроші у "Газпромбанку". Людина, близька до операції, повідомила Forbes Russia, що вартість компанії була оцінена в $10 млрд, і цю цифру Шамалов підтвердив в російській пресі. Через близькі відносини з Путіним Тимченко разом із батьком Шамалова потрапили під санкції Заходу в 2014 році, після російської анексії Криму. Джерело, яке знало Шамалова, розповіло "Відомостям", що продаж не був пов'язаний із санкціями.


Після купівлі Шамалов став другим за величиною акціонером в СИБУРі, маючи 21% акцій. У грудні 2015 року китайська державна компанія Sinopec придбала 10% акцій СИБУРу за $1,3 млрд. Джерело, близьке до Шамалова, сказало Forbes Russia, що в цій угоді зять Путіна продав менше 1% своїх акцій. Пакети акцій СИБУРу складають більшу частину статків Шамалова, які сьогодні оцінюється Forbes в $1,3 млрд, за вирахуванням боргу. Представник Шамалова відмовився коментувати цю цифру.


Шамалов також володіє 5% акцій Російської цементної компанії, де він був у складі ради директорів з березня 2014 року. Єдиним активом компанії є 50,5% акцій «Ангарскцемент», які, за оцінками, коштують менше $2 мільйонів.


У березні 2014 року Шамалов заснував інвестиційну компанію під назвою «КДС Інвест» разом з колегою з СИБУРу Денисом Нікієнком, і адвокатом Сергієм Котляренком, який управляв активами першого віце-прем'єра РФ Ігоря Шувалова. У жовтні 2014 року компанія, за існуючими даними, купила 50% «Ейті сервіс», консалтингової групи, чиїми клієнтами є численні урядові відомства і контрольовані державою компанії.


У березні 2015 року Шамалов оголосив, що він залишає свою посаду в СИБУРі, щоб зосередитися на інших його бізнесах, але залишиться в раді директорів. Він також заснував компанію, що управляє «Ладога Менеджмент», яка планує інвестувати в ІТ-індустрії, інженерні мережі та переробку полімерів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?