Яка головна причина падіння економіки України - в НБУ нарешті зізналися
Категорія
Економіка
Дата публікації

Яка головна причина падіння економіки України - в НБУ нарешті зізналися

Яка головна причина падіння економіки України - в НБУ нарешті зізналися
Джерело:  online.ua

Представники Національного банку виступили з гучною заявою - вони офіційно повідомили, що головними причинами падіння ВВП України у II кварталі стало скорочення внутрішнього попиту через пандемію, скорочення інвестицій та зовнішньої торгівлі. За словами пресслужби НБУ, споживча поведінка українців змінилась у бік зменшення купівлі товарів та послуг не першої необхідності, а інвестиційна поведінка підприємств – у бік відтермінування бізнес-проєктів. У результаті, споживчі витрати домогосподарств скоротилися вперше з 2015 року (на 10,4% р/р). Окрім того, наголошується, що валове нагромадження основного капіталу зменшилося на 22,3% р/р. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу регулятора.

Варто звернути увагу на те, що скорочення інвестицій тривало в результаті послаблення зовнішнього та внутрішнього попиту, невизначеності законодавчого поля для окремих секторів, зокрема альтернативної енергетики, та подальшого розвитку із поширенням захворюваності.

"Фінансові результати підприємств залишалися гіршими за минулорічні, у тому числі через зростання витрат на епідеміологічний захист. Проте певну підтримку інвестиціям надавало нарощення видатків бюджету на дорожнє господарство", - йдеться в повідомленні.

Окрім того, наголошується, що обсяги експорту товарів та послуг скоротилися (на 9,0% р/р), втім значно меншими темпами, ніж імпорт. Також в НБУ звертають увагу на те, що у розрізі видів діяльності у II кварталі 2020 року погіршилися показники діяльності фактично усіх галузей економіки. Значний внесок у падіння ВВП мали пізніший старт жнив та гірша врожайність пшениці.

"Вплив цього чинника оцінено НБУ у -0.9 в.п. Разом зі слабкими показниками тваринництва це зумовило стрімке падіння доданої вартості у сільському господарстві", - додає регулятор.

Що важливо розуміти, уже в III кварталі 2020 року Нацбанк прогнозує поступове відновлення економіки. На це вплинуть не тільки м’якіші умови карантину, але й пожвавлення зовнішнього попиту й активізація внутрішнього споживання.

Раніше ONLINE.UA розповідав, хто тепер в Україні буде займатися підвищенням ефективності процесу впровадження реформ  та законодавства.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?