Яка їжа суттєво підвищує ризик смерті — дослідження
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Яка їжа суттєво підвищує ризик смерті — дослідження

Яка їжа суттєво підвищує ризик смерті —  дослідження
Джерело:  online.ua

Вчені стверджують, що регулярне споживання ресторанної їжі може збільшити ризик смерті на 50%. Такі наслідки пов'язують із погіршенням якості дієти.

Джерело: Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics

Про що говорять результати дослідження

В опитуванні взяли участь 35 084 дорослих у віці 20 років і старше. Піддослідні повідомили про свої харчові звички, включаючи частоту споживання їжі, приготованої в закладах громадського харчування. Варто зазначити, що експеримент проводився у США з 1999 по 2014.

За період дослідження було зафіксовано 2781 випадок смертей, у тому числі 511 смертей від серцево-судинних захворювань і 638 – від раку.

Після визначення віку, статі, етнічної приналежності, соціально-економічного статусу, факторів харчування та способу життя, а також індексу маси тіла, коефіцієнт ризику смертності серед учасників, які дуже часто їли їжу, приготовану поза домом (2 або більше разів на день), порівняно з коефіцієнтом тих, хто рідко споживав ресторанну їжу, був вищим майже на 50%.

Імовірність смерті від серцево-судинних захворювань у них була вищою на 18%, від раку – на 67%.

У висновку автори дослідження зазначили: xасте вживання їжі, приготованої поза домом, значною мірою пов’язане з підвищеним ризиком смертності від усіх причин. Зв’язок споживання їжі, приготованої поза домом, із смертністю від серцево-судинних захворювань і смертністю від раку вимагає додаткового дослідження

Нове дослідження втрати ваги

Дослідження, проведене в клініці Мейо, показало, що ефективність схуднення залежить не тільки від кількості їжі та кількості фізичної активності, але і від стану кишкової мікробіоти. Вчені провели порівняння мікробіомів кишечника людей, які успішно скидали вагу, з тими, хто не мав успіху в цій справі. В результаті дослідження з’ясувалося, що присутність певних видів бактерій у кишечнику була пов’язана з успішним схудненням, тоді як у тих, у кого не виходило скинути вагу, посилено обмін вуглеводів.

Нещодавнє дослідження, проведене вченими з Інституту системної біології в Сіетлі, продовжило вивчення зв’язку кишкової мікробіоти зі схудненням. У ході дослідження було проаналізовано дані близько 100 учасників програми боротьби із зайвою вагою. Протягом 6-12 місяців половині з них вдалося скинути не менше 1% своєї маси, тоді як у іншої половини вага залишалася стабільною.

Дослідження генетичного матеріалу крові та складу мікробіома кишечника учасників програми боротьби з зайвою вагою, проведене вченими з Інституту системної біології в Сіетлі, виявило 31 ключову особливість мікробіома, пов’язану з ефективністю скидання ваги. Крім того, ці відмінності були пов’язані з можливістю бактерій переробляти вуглеводи та білки, їх здатністю реагувати на стрес та здатністю розмножуватися.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?