Які ресурси є вразливими до російських кібератак — відповідь експерта
Категорія
Технології
Дата публікації

Які ресурси є вразливими до російських кібератак — відповідь експерта

Які ресурси є вразливими до російських кібератак — відповідь експерта
Джерело:  online.ua

Російські хакери більше не можуть атакувати українську критичну інфраструктуру, тому намагаються поширювати дезінформацію через ЗМІ. Як це відбувається online.ua розповів Сергій Денисенко — експерт із кібербезпеки Лабораторії комп'ютерної криміналістики.

Джерело: ютуб-канал online.ua

 Хакери РФ намагаються атакувати українські ЗМІ

За словами експерта, російські хакери наразі ставлять ставку на поширення дезінформації.

Слід розуміти, що втручання в якусь критичну інфраструктуру або інші державні органи вони здійснити майже не можуть. Тому більше атакують такі ресурси, на яких, можливо розмістити певну інформацією, дискредитувати нашу владу, наших військових, поширити фейки. Тут можуть піти атаки на засоби масової інформації.

Сергій Денисенко зазначає, що тут слід розуміти, що таке питання, як процес кібервійни є динамічним.

Він постійно змінюються, тому що кожен день змінюються певні технології, певне програмне забезпечення, і тому виробляються інші механізми стосовно отримання несанкціонованого доступу до того, чи іншого ресурсу.

Як відбувалися кібератаки на початку війни

За словами експерта, кібератаки почалися ще у 2014 році, а також напередодні повномасштабного вторгнення.

Ввони відбувалися постійно. Тоді відбувалися кібератаки для того, щоб зрозуміти, яким чином можна буде здійснити основні атаки вже під час масштабного вторгнення. Це елемент прощупування, встановлення деяких технічних елементів нашої комунікаційної мережі, взагалі нашої інфраструктури.

Експерт розповів, що коли почалося вторгнення, росіяни здійснили низку атак саме на ті об'єкти, які носять дуже важливу роль для організації наших військових.

Тобто це й супутники, були атаки і на інші органи критичної інфраструктури, щоб повністю відключити зв'язок у нашій країні, щоб відбулося вторгнення, як і фізично, так і в кіберпросторі. Тобто це у них такий напрямок був.

Перед самим вторгненням кількість кібератак дуже збільшилась.

Також слід зауважити, що кібератаками були спрямовані на отримання певної розвідувальної інформації стосовно наших об'єктів і певної критичної інформації.

Проте Україна витримала та змогла захиститися, тим самим запобігши масштабному відключенню електроенергії, водопостачання, і таке інше.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?