Який неочевидний фактор блокує процес схуднення — попередження вчених
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Який неочевидний фактор блокує процес схуднення — попередження вчених

Який неочевидний фактор блокує процес схуднення — попередження вчених
Джерело:  online.ua

Недавнє дослідження демонструє, що наша здатність схуднути залежить не тільки від кількості їжі та рівня фізичної активності, але й від складу нашої кишкової мікробіоти. Це означає, що мікробіот може грати значну роль у нашій здатності контролювати вагу.

Джерело: mSystems

Нове дослідження втрати ваги

Дослідження, проведене в клініці Мейо, показало, що ефективність схуднення залежить не тільки від кількості їжі та кількості фізичної активності, але і від стану кишкової мікробіоти. Вчені провели порівняння мікробіомів кишечника людей, які успішно скидали вагу, з тими, хто не мав успіху в цій справі. В результаті дослідження з'ясувалося, що присутність певних видів бактерій у кишечнику була пов'язана з успішним схудненням, тоді як у тих, у кого не виходило скинути вагу, посилено обмін вуглеводів.

Нещодавнє дослідження, проведене вченими з Інституту системної біології в Сіетлі, продовжило вивчення зв'язку кишкової мікробіоти зі схудненням. У ході дослідження було проаналізовано дані близько 100 учасників програми боротьби із зайвою вагою. Протягом 6-12 місяців половині з них вдалося скинути не менше 1% своєї маси, тоді як у іншої половини вага залишалася стабільною.

Дослідження генетичного матеріалу крові та складу мікробіома кишечника учасників програми боротьби з зайвою вагою, проведене вченими з Інституту системної біології в Сіетлі, виявило 31 ключову особливість мікробіома, пов'язану з ефективністю скидання ваги. Крім того, ці відмінності були пов'язані з можливістю бактерій переробляти вуглеводи та білки, їх здатністю реагувати на стрес та здатністю розмножуватися.

Як мікробіом кишківника впливає на схуднення

Як і в попередньому дослідженні, вчені з Сіетлу помітили, що у людей, які відчувають скруту в схудненні, посилилася здатність до розщеплення крохмалю на цукри, які потім всмоктуються в кишечнику. Вчені вважають, що бактерії кишечника реагують на програму схуднення, змінюючи свою ферментативну активність, і вважають, що мікробіом є важливим гравцем, що впливає на успішність боротьби із зайвою вагою.

Наші дані підкреслюють, що мікробіом кишечника є важливим фільтром між їжею, яку ми споживаємо, та кровотоком. Схуднути може бути особливо складно, коли наші бактерії уповільнюють свій ріст, а також розщеплюють харчові волокна на цукри. Вони потрапляють у кров до того, як бактерії встигають розщепити їх до органічних кислот, – повідомив Крістіан Дайнер (Christian Diener), співавтор дослідження.

Вчені не сумніваються, що певні кишкові бактерії впливають на те, як легко людям вдається схуднути. Однак вони вказують, що для уточнення цієї ролі потрібні великі дослідження. Зараз наука ще далека від того, щоб запропонувати пробіотики для втрати ваги.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?