Якомога швидше - Євросоюз висунув Україні екстрену вимогу
Категорія
Політика
Дата публікації

Якомога швидше - Євросоюз висунув Україні екстрену вимогу

Якомога швидше - Євросоюз висунув Україні екстрену вимогу

Влада Європейського Союзу вимагає в українського парламенту негайно привести закон про Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) у відповідність до Конституції. В ЄС вкотре нагадали офіційному Києву про те, що незалежність бюро є умовою безвізу та макрофінансової допомоги. Не можна не звернути увагу на те, що ідентичні попередження звучали й 17 вересня, однак тоді вони стосувалися обрання нового очільника САП. Євросоюз та США наголошували, що Україна може втратити міжнародну підтримку, а також безвіз, якщо голосування буде непрозорим. З такою гучною заявою виступив речник ЄС із зовнішньої політики Петер Стано, передає ONLINE.UA з посиланням на українську службу "Deutsche Welle".

"Ми взяли до уваги рішення Конституційного суду щодо НАБУ. Наслідки цих рішень треба буде оцінити. ЄС закликає український парламент змінити відповідне законодавство та привести його у відповідність до Конституції якомога швидше... Ми хотіли би наголосити на важливості ясного юридичного статусу НАБУ та одночасного забезпечення збереження його незалежності та ефективної роботи", - наголосив Петер Стано.

Окрім того, він звернув увагу на те, що незалежність та ефективність антикорупційної інфраструктури є ключовими умовами візової лібералізації ЄС та макрофінансової допомоги.

Як уже згадувалося раніше, 16 вересня Конституційний суд України (КСУ) визнав неконституційними низку положень закону про НАБУ. Варто зазначити, що мовиться про повноваження президента України зокрема утворювати НАБУ, а також призначати та звільняти директора бюро. У кінці серпня КСУ визнав неконституційним призначення Артема Ситника директором НАБУ в 2015 році. Окрім того, нещодавно в Європарламенті офіційно повідомили про загрозу для безвізового режиму з ЄС у зв'язку з проблемною процедурою відбору керівника САП. Найвпливовіші члени ЄС та Світовий банк письмово зверталися до парламенту України та попереджали про проблеми у проєкті рішення щодо процедури заміни керівника САП.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше в Раді нарешті розповіли, коли Україна зможе отримати новий транш МВФ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?