Якщо Путін злетить з котушок, буде велика війна Кремля і Заходу - Олександр Сотник
Категорія
Світ
Дата публікації

Якщо Путін злетить з котушок, буде велика війна Кремля і Заходу - Олександр Сотник

Якщо Путін злетить з котушок, буде велика війна Кремля і Заходу - Олександр Сотник
Джерело:  online.ua

Про те, чому немає сенсу слухати 

промови Володимира Путіна

, що криється за зовнішньою силою його режиму, як президент РФ створює передумови для свого відсторонення від влади, умови повернення Україні Криму та припинення війни на Донбасі в інтерв'ю ОNLINE.UA розповів російський журналіст і блогер Олександр Сотник.


- Чого варто чекати від майбутнього виступу Путіна на «прямій лінії» з росіянами (розмова відбулася до "прямої лінії" президента РФ, - ONLINE.UA)?


- Слухати слова Путіна немає ніякого сенсу. Зрозуміло, що він бреше, як брехав в попередніх виступах. Бреше на будь-які теми: Донбас, Крим, Савченко, Бут, панамські офшори, Сирія. У нього є пул брехні на будь-яку тему. Економіки і кризи це теж стосується. Путін ніколи не скаже, що ця криза рукотворна. Ніколи не скаже, що в цій кризі винні він та його братва. Коли ми проходимо повз смітники, ми їх не коментуємо. Слова Путіна - смітник.


- Тема офшорів торкнулася, зачепила Путіна чи ні?


- Все-таки торкнулася. Ця тема позбавляє його колишньої лиску, блиску або довіри. Інше питання, що в Росії особливо нікому реагувати на такі скандали. У Росії немає суспільства в європейському розумінні. Люди дуже індивідуалізовані, вони як атоми - хто як влаштувався, той так і виживає. Нагадує віник і прути. По одному легше ламати.


- Це результат пропаганди чи чогось ще?


- Пропаганда вселяє три постулати. Перший: від тебе конкретно нічого не залежить. Другий: бабло перемагає зло. Третій: не чіпай Володимира Путіна. Про нього, як про небіжчика - або добре, або нічого. Якщо про нього погано, то і з роботи можуть звільнити. Можуть навіть екстремістом назвати. Ці три постулати населення засвоїло. Влада на цьому і тримається. Вся пропаганда РФ вибудувана під одну людину - Путіна. Це така конструкція влади. Можна прибрати будь-кого. Нещодавно з Радбезу прибрали Гризлова. Щось змінилось? Ні. Прибрали Чурова (екс-голова ЦВК РФ, відомий фальсифікаціями результатів виборів - ОNLINE.UA). Нічого не змінилось. Але якщо прибрати Путіна - конструкція завалиться. Чому? Тому що сама конструкція влади порожня, за нею тільки брехня і вивіска - Путін. Є придуманий міф про лідера, але в серцевині - це пустушка.


- Чому пустушка?


- Нємцов правильно сказав: політична кар'єра Путіна почалася з посади президента РФ. До цього він не брав участі ні в дебатах, ні у виборах, ніхто не знав, хто це взагалі такий. Він був безликою істотою, міллю, яка через інтриги перелітала з одного кабінету в інший. Фігура, яка через кулуарні домовленості Бориса Єльцина була призначена на посаду президента РФ. Путін - це природнє продовження єльцинського правління. Путін може критикувати 1990-ті, але він в ті роки створював «торнадо» зі своєю «братвою».


- Те, що ви говорите про Путіна і порожнечу, дещо нагадує компартію СРСР, з видозмінами - полегшений варіант.


- Ні. У комуністів була ідеологія, а зараз її немає. Ми бачимо, як колишня номенклатура, яка прибрала власність до своїх рук, переживає кризу. Відбувається догнивання партійної, комсомольської і гебешної еліт, які регенерувалися в 1990-х роках.



- Що буде після Путіна? Сьогодні є якісь контури майбутнього Росії?


- Путін довгий час був недоторканною персоною. Все ж збудовано під нього. Але сьогодні можна говорити, що Володимир Володимирович вже не є недоторканним. Після того, як була створена

його особиста армія - Нацгвардія

. Тепер Путін не перебуває в абсолютній безпеці. Справа в тому, що тепер зрозуміло, хто стереже «яйце Кащея з голкою». Це охоронець Путіна - генерал Золотов. А у нього апетит може прийти під час їжі. Крутячи це «яйце» в руках, пан Золотов розуміє, що він може хотіти більшого. Золотова ввели до Ради безпеки. Що він далі захоче? Це все відбувається на тлі його клятв у вірності Путіну. Але от питання: а як довго він буде лояльний Путіну? Він тримає в руках не тільки армію Путіна, а й армію, яка підпорядковується йому особисто. Ми ж знаємо, що преторіанці «приголубили» не одного кесаря.



У охоронця і главі Нацгвардії Золотова побачили загрозу Путіну (фото - openrussia.org)


- Переворот. А що далі-то?


- Ні Золотов, ні будь-хто інший не зможе утримати конструкцію влади. Вона впаде з усім лайном, яке обсіло її по всій вертикалі. Режим впаде. У Кремлі буде війна кланів, а населення залишать на час жити самим по собі. При цьому в країні немає грошей, роботи, виробництва. І ось тут виникне момент, коли все болото, яке було заморожено нафтодоларами, спіниться і піде на владу. Хто б не прийшов після Путіна - довго владу утримати не зможе. Тому нас чекає період «зміни портретів».


- Що буде з Донбасом?


- Поки Путін при владі, він буде тримати регіон в стані нестабільності. Путін хотів би всунути хвору «Лугандонію» в тіло України, яка прагне одужати. Київ і зараз трясе, але після повернення Донбасу стане гірше. Коли Путін буде відсторонений від влади, то - так чи інакше - Україна поверне собі контроль над цим регіоном.


- А Крим?


- Крим буде повернений тільки після повного падіння режиму Путіна. Як? Хто знає, але Крим буде повернутий Україні. Тоді громадяни України і жителі Криму вирішуватимуть питання про статус півострова в складі України. Буде це автономія або якась інша форма - вирішувати саме їм, не Росії.



Війна між Росією і Заходом все ще можлива. На знімку - 

маневри російського літака біля американського військового корабля

 (фото: defense.gov)


- Після того як на НТВ показали 

відео з Касьяновим

, багато людей стали ще більш критичні до російської опозиції. Російська опозиція може бути претендентом на щось?


- Яка опозиція? За роки правління Путіна політичний простір в Росії викошено і випалено під нуль. Політиків в Росії немає. Був один, але його розстріляли на Москворецькому мосту (мається на увазі Борис Нємцов, - ONLINE.UA). Той же пан Касьянов політиком не є. Він як був чиновником рівня Держплану, так ним і залишається. Пан Яшин теж не є політиком. Пані Пелевіна теж не політик. Можливо, коли почнеться період міжчасся, з'явиться якийсь політичний п'ятачок, який почне природним чином розростатися. Тоді можуть з'явитися нові політичні фігури, які можна буде відносно називати політиками. Однак будуть і шарлатани, і будь-яка піна. Але саме в цей період вийдуть політики нового покоління. Хоча є небезпека, що вискочить і чорт із табакерки, типу Ульянова. Постпутінський період таїть в собі дуже серйозні виклики і загрози. Але Росії доведеться через все це пройти. За роки правління Путіна і аполітичності (життя поза політикою) треба буде заплатити.


- Який би ви хотіли сценарій розвитку Росії?


- Я б хотів, щоб це був мирний сценарій. Але вся політична влада Путіна будувалася на точках неповернення з самого початку: вбивство Рохліна (генерал, учасник воєн в Афганістані та Чечні (на стороні РФ), збирався робити політичну кар'єру, убитий в 1998 році - ONLINE.UA), показ в Держдумі компромату на людину, схожу на генпрокурора (у квітні 1999 року телеканал «Росія» показав фільм «Троє в ліжку», де людина, схожа на тодішнього генпрокурора Юрія Скуратова, займалася сексом з повіями. Сам Скуратов в появі плівки звинуватив Путіна, який тоді очолював ФСБ. У серпні 1999 року Путін став прем'єр-міністром РФ - ONLINE.UA) і Друга чеченська війна. Це все точки неповернення Путіна. Я не бачу позитивного сценарію, за яким може вся ця історія закінчитися. Це закінчиться або бунтом, або переворотом і подальшим бунтом. Ще можлива велика війна між Кремлем і Заходом. Останнє - за умови, якщо Путін залишиться при владі і остаточно «злетить з котушок», які у нього і так в підвішеному стані.


Олександр Куриленко

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?