Якщо Росія почне війну з Європою: приватна розвідка оцінила відповідь США
Категорія
Світ
Дата публікації

Якщо Росія почне війну з Європою: приватна розвідка оцінила відповідь США

Якщо Росія почне війну з Європою: приватна розвідка оцінила відповідь США
Джерело:  Stratfor

Вашингтон в середу потрапив на перші шпальти світових ЗМІ, коли оголосив про плани розгортання ще однієї бронетанкової бригади в Східній Європі. Це останній крок в Операції Атлантичної Готовності (Operation Atlantic Resolve), яку США проводять, щоб показати свою прихильність колективної безпеки НАТО в умовах агресії Росії проти України. Плани включають розміщення протягом дев'яти місяців, починаючи з лютого, 4500 військовослужбовців, а також відведення і модернізацію деякого із заздалегідь встановленого на континенті обладнання Сполучених Штатів. Незважаючи на резонанс, який викликала бойова ротація, військові США роблять інші кроки в регіоні, які настільки ж, якщо не більше, важливі для передачі Заходом сигналів Росії про свої наміри.
Американська приватна розвідувально-аналітична компанія Stratfor розповіла про те, який незначний вплив на ситуацію, в разі великомасштабної війни Росії із Заходом, гратиме рішення США розгорнути ще одну бригаду військових в Європі. Повний текст аналізу приватної розвідки США є в розпорядженні ONLINE.UA:
З початку Operation Atlantic Resolve в квітні 2014 року Сполучені Штати проводили ротацію сил у Східній Європі в рамках спільних військових навчань. Незважаючи на те, що зараз планується наростити ці сили, це не обов'язково означає посилення військових позицій Сполучених Штатів в Європі. Відповідно до сучасних розрахунків у рамках операції, три бригади США перебуватимуть на континенті весь час. У поєднанні з іншими повітряними і військово-морськими силами Сполучених Штатів вони складають близько 60 000 військовослужбовців США в Європі, і ця цифра тьмяніє в порівнянні з чисельністю американських військ, які перебували на континенті в інші періоди історії. Навіть зовсім недавно, в 2012 році, Вашингтон розмістив чотири бригади в Європі, що приблизно на 10 тисяч солдатів більше, ніж весь обсяг, запланований на 2017 рік.
Таким чином, останнє рішення Вашингтона менше говорить про нарощування військової потужності США і більше - про відмову від скорочення військових сил в Європі. Звичайно, це також дасть можливість США розмістити війська "на порозі" Росії. Члени НАТО в Східній Європі, які були безпосередніми свідками дій Росії в Криму і на сході України, особливо стурбовані можливістю стати наступною ціллю Москви. Сполучені Штати обіцяли провести ротацію в таких країнах, як Болгарія, Латвія, Литва, Угорщина, Польща та Румунія, щоб зменшити їх побоювання і, разом з цим, навчити і налагодити співпрацю з місцевими партнерами.
Додаткова присутність США дозволить Вашингтону створити сили прикриття в Східній Європі, так само, як це було в Південній Кореї: якщо Росія почне військову операцію в цих країнах, американські війська перебуватимуть на лінії фронту - практично гарантуючи участь США в будь-якому потенційному конфлікті. Це запевнить східноєвропейських партнерів Сполучених Штатів, що їх не кинуть, одночасно посилаючи чіткий сигнал Москві, що боротьба зі Східною Європою означатиме боротьбу зі Сполученими Штатами.
Росія вже стурбована присутністю НАТО у себе на периферії, що постійно розширюється, і відповіла на заяви Вашингтона погрозами наростити чисельність своїх військ і вжити асиметричні контрзаходи. Хоча обіцянку відправки додаткової американської бригади знизило побоювання деяких членів НАТО, країни Балтії і Польща продовжують закликати до постійної присутності США в межах своїх кордонів, в той час, як напруженість у відносинах між Росією і Заходом продовжує зростати.
Проте розгортання однієї бригади США мало що змінює, за великим рахунком. Згідно з останніми військовими розрахунками і іграми, в тому числі комплексній симуляції Rand Corp., НАТО навряд чи в змозі зупинити російський наступ в разі початку війни, особливо якщо атака почнеться в країнах Балтії, де оборона НАТО, ймовірно, буде розбита протягом декількох годин. Симулятор The Rand також підрахував, що НАТО треба було б, щонайменше, сім бригад, щоб навіть мінімально уповільнити просування російських військ і дати Альянсу час, щоб зібрати сили, необхідні для серйозної контратаки.
Для Сполучених Штатів можливість швидко транспортувати війська в Європу має вирішальне значення для зупинки і, в кінцевому підсумку, розвороті атаки Росії, якщо почнеться велика війна. Будь-що, на початковому етапі географія Євразії дасть Росії перевагу в повномасштабній війні на своєму кордоні, поки НАТО не мобілізує свої сили. Зараз НАТО просто не має достатньої кількості військ на місцях, щоб тримати оборону в конфлікті з Росією без допомоги підкріплення США.
Беручи до уваги все це, недавні переговори Сполучених Штатів з Ісландією про повторне відкриття авіаційної бази ВМС США Кефлавік особливо цікаві. За останні кілька місяців командири американських ВМС постійно підкреслювали зростаючу активність російських атомних підводних човнів в Атлантичному океані. Російські підводні човни часто проходять через морську точку між Гренландією, Ісландією і Великобританією, відому як Фареро-Ісландський кордон - знайомий для будь-якого історика термін часів Холодної війни. Сполучені Штати і тоді, і зараз побоюються, що російські підводні човни, що проходять через Фареро-Ісландський кордон, можуть спробувати перекрити атлантичні логістичні шляхи, які Вашингтон повинен використовувати (в доповнення до стратегічної транспортної авіації), щоб зміцнити Європу. Плановане Сполученими Штатами розгортання протичовнових літаків Р-8 в Ісландії зміцнить оборону і, в кінцевому підсумку, дозволить замінити літаки P-3, які наразі контролюють Фареро-Ісландський кордон.
Відправка бойової бригади США до Східної Європи посилає чіткий сигнал, щоб заспокоїти партнерів по НАТО і провести стримування Росії, а також зміцнює союзників по Альянсу, які продовжують покладатися на американських військових в умовах значного скорочення оборонного бюджету в межах самих цих країн. Але оновлення того, що, по суті, є давньою військовою ротацією, не повинно змусити нас випустити з уваги ширшу картину. Крім розміщення сил прикриття США в Східній Європі, останнє розгортання бригади не змінить військового балансу між НАТО і Росією. Те ж саме можна сказати і про розгортання США в Ісландії, або можливі зобов'язання, які НАТО візьме на себе в липні, щоб збільшити чисельність військ США, які мають набагато більший вплив на результат будь-якого майбутнього конфлікту з Росією.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?