З Путіним зійшлися на думці - Лукашенко екстрено готується до гіршого сценарію
Категорія
Світ
Дата публікації

З Путіним зійшлися на думці - Лукашенко екстрено готується до гіршого сценарію

З Путіним зійшлися на думці - Лукашенко екстрено готується до гіршого сценарію
Джерело:  online.ua

Білоруський глава Олександр Лукашенко продовжує вживати радикальні заходи після того, як публічно звинуватив Захід у нарощуванні військової сили біля кордонів Білорусі. 18 серпня він привів в повну бойову готовність війська у західних кордонів республіки, 20 серпня оголосив масштабні військові навчання біля кордонів Польщі і Литви, на які зігнав тисячі військових, а 22 серпня наказав військовим вживати жорстких заходів для захисту Білорусі від "зовнішнього втручання". Як стало відомо, Лукашенко дав наказ армії без попередження реагувати на порушення кордонів на західному напрямку, так як міністр оборони Віктор Хренін попередив його, що "дії силового блоку Республіки Білорусь щодо стабілізації обстановки можуть бути представлені як геноцид власного народу і використані як привід для зміни політичного курсу Республіки Білорусь силовим шляхом". При цьому Лукашенко, виступаючи на мітингу в Гродно, заявив, що вони з президентом Росії Володимиром Путіним зійшлися на думці, що Білорусь "травлять, щоб кинутися потім на Росію". За словами Лукашенка, вони планують "зруйнувати цей трамплін". Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на БЕЛТА.

"Хтось в Росії (я часто це бачу в засобах масової інформації) говорить:" Ах, у Білорусі, ах, в Білорусі ... ". Не в Білорусі - це у вас, ось тут, на західному кордоні, тиснуть, травлять. І ми з Путіним зійшлися на думці: нас травлять тут, щоб кинутися потім на Росію. Це трамплін, і ми його повинні зруйнувати. Це наша єдина думка з президентом Путіним", - заявив Лукашенко.

З цією метою Лукашенко віддав новий наказ армії вживати жорстких заходів для захисту Білорусі від "зовнішнього втручання". При цьому ні сам Лукашенко, ні керівництво Міноборони Білорусі жодного разу не уточнили, що ж все-таки відбувається у західних кордонів республіки, що так турбує і їх, і Путіна. Однак там продовжують військові збори. У білоруському оборонному відомстві заявили, що мотострільці готуються до ведення оборонного бою - вони активно відпрацьовують методи боротьби з незаконними збройними формуваннями та диверсійно-розвідувальними групами противника.

"Білоруська армія повинна без попередження реагувати на порушення кордонів на західному напрямку. Без попередження. Ми їх попередили. Якщо вони порушать наш державний кордон, ми будемо реагувати без попередження", - підкреслив виконуючий обов'язки президента Білорусі.

У свою чергу міністр оборони Білорусі Віктор Хренін заявив, що важливо готуватися до найгіршого сценарію, так як нібито "політичний курс Білорусі хочуть змінити силовим шляхом".

"В першу чергу, із застосуванням частин і підрозділів високої готовності, розгорнутих в безпосередній близькості від нашого державного кордону. Для забезпечення авіаційної підтримки їх дій можуть бути застосовані 18 винищувачів F-16 Військово-повітряних сил Сполучених Штатів, недавно перекинутих з Німеччини на авіаційну базу Ласк в Польщі. Підлітний час до держкордону Білорусі становить близько 22 хвилин ", - додав Хренін, знову звинувативши НАТО у підготовці до наступу.

Нагадаємо, Лукашенко вважає, що за протестною ситуацією в Білорусі стоїть Захід. Тому він раптово перейнявся кількістю навчань НАТО в сусідніх з Білоруссю країнах і доручив перекинути повітряно-десантну бригаду з Вітебська в Гродно - "у зв'язку з напруженою ситуацією на західних кордонах". Крім того, він звернувся до президента Росії Володимира Путіна з проханням про допомогу. У Кремлі запевнили Лукашенко, що Росія готова надати необхідне сприяння у вирішенні проблем, що виникли на основі принципів Договору про створення Союзної держави, а також в разі необхідності по лінії Організації Договору про колективну безпеку.

Тим часом в Білорусі вже третій тиждень тривають масштабні протести. Жителі країни вимагають скасувати підсумки виборів, на яких, за даними ЦВК, переміг Лукашенко і результати яких не визнав Євросоюз, відправити старе керівництво у відставку і провести нові вибори, а також притягти до відповідальності силовиків за жорстокі розгони мітингів в перші дні. Вже тиждень в Білорусі проходить страйк - співробітники провідних підприємств країни відмовляються виходити на роботу, поки режим Лукашенка не виконає вимоги народу.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Лукашенко дав білорусам до понеділка час для роздумів - з 24 серпня він наказав закрити всі страйкуючі заводи і підприємства.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?